Göngyölt pulykamell recept

Göngyölt pulykamell
4.5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
9899

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A friss spenótból, piros húsú sült paprikából, ricottából és egy kevés parmezán sajtból készült pompás tölteléket pulykaszeletekbe göngyöljük. Az alaplében és vermutban párolt tekercs spárgával tálalva elegáns, mutatós fogás, amelyet különleges alkalmakra is elkészíthetünk.

4 személyre

  • 1 kis piros húsú paprika kicsumázva és négyfelé vágva
  • 15 dkg ricotta
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • 1 db tojás felverve
  • 4 szelet pulykamellfilé
  • 2 evőkanál friss bazsalikom összevágva
  • 1.5 dl csirkealaplé, lehetőleg házi
  • 15 dkg friss spenótlevél
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa frissen reszelt
  • 1.5 dl száraz vermut
  • 4 evőkanál főzőtejszín
  • 22 dkg vékony spárga

Elkészítés

A pulykaszeleteket egyenként dupla réteg frissen tartó fólia közé fektetjük, nyújtófával 5 mm vastag, nagyjából négyzet alakú szeletekre nyújtjuk, azután félretesszük.

A spenótot egy nagy lábasban lefedve 2 perc alatt megfonnyasztjuk – a mosás után rajta maradt víz elég a pároláshoz. Jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk belőle a felesleges levet, majd apróra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük

A grillsütőt előmelegítjük. A negyedekre vágott piros húsú paprikát héjával felfelé a grillsütő rostélyára fektetve addig grillezzük, amíg a héja megszenesedik (6 perc). Műanyag zacskóba tesszük, amit lezárunk. Megvárjuk, amíg annyira kihűl a paprika, hogy kézbe tudjuk fogni, ekkor lehúzzuk a héját, a húsát pedig felkockázzuk.

A paprikát a ricottával, a felvert tojással, a parmezán sajttal, a zsemlemorzsával, a bazsalikommal és a szerecsendióval együtt a spenóthoz adjuk, azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól összekeverjük. A tölteléket négyfelé osztjuk, és egyenletesen rákenjük a pulykaszeletekre. Felgöngyöljük a szeleteket, közben a széleket behajtjuk, nehogy a töltelék kifolyjon, majd fa koktélpálcikákkal átszúrjuk a tekercseket.

Egy akkora lábasba tesszük őket, amelyben elférnek. A lábasba öntjük a vermutot és a csirkealaplét. Felforraljuk a levet, majd fedő alatt, mérsékelt hőfokon 20 percig csendesen pároljuk a húsos tekercseket.

Kivesszük a lábasból és melegen tartjuk őket. A párolólevet felforraljuk, és 1,5 dl-nyire sűrítjük. Belekeverjük a főzőtejszínt, és még 1-2 percig forraljuk, hogy még jobban besűrűsödjön. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Miközben a szószt készítjük, a spárgát forrásban lévő vízbe dobva 2-3 perc alatt éppen csak puhára főzzük. Leszűrjük, majd hideg vízben felfrissítjük, és meleg helyre tesszük.

Kivesszük a koktélpálcikákat a tekercsekből. A húst felszeljük, tányérokra rakjuk, a spárgával és a szósszal körítjük.

Tipp:

• A göngyölt pulykaszeletet párolt paprikával is elkészíthetjük, de ebben az esetben nem teszünk a töltelékbe piros húsú paprikát. 2 evőkanál extra szűz olívaolajat felforrósítunk, majd megpirítjuk benne a pulykatekercseket, végül kivesszük őket az edényből, és félrerakjuk. Az edényben maradt olajba beledobunk 1-1 nagy piros és sárga húsú, kicsumázott, szeletekre vágott paprikát, és 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadunk 6 fokhagymagerezdet és 1 gerezdekre vágott lilahagymát, majd 2 percig tovább pároljuk. Beledobunk 2, egyenként 6 cikkelyre vágott paradicsomot, 1 evőkanál összevágott friss rozmaringot és 12 kimagozott fekete olajbogyót. Az egészet összekeverjük a paprikával és a hagymával. A tekercseket a zöldségekre tesszük, majd felöntjük 0,9 dl csirkealaplével vagy fehérborral. Lefedve 20 percig csendesen pároljuk, közben megfordítjuk őket. A tekercset a zöldségeken tálaljuk.

Miért egészséges?

• A ricottának viszonylag alacsony a zsírtartalma. Megfelelő fehérjeforrás, ezenkívül kalciumot, valamint B2- és B12-vitamint is tartalmaz. Ha a ricottát egy kevés parmezán sajttal keverjük, gazdagabbá tehetjük az étel ízét, anélkül, hogy a zsírtartalmát lényegesen megnövelnénk. A spárga különféle B-vitaminokban, főként folsavban gazdag. Újabb kutatások szerint a folsav fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 418 kcal (1743 kJ), fehérje 45 g, zsír 16 g (ebből telített 9 g), szénhidrát 14 g, (ebből cukor 8 g), rost 2,5 g, A-, B6-, B12-, C-vitamin, folsav, niacin, B2-vitamin, kalcium, réz, vas, kálium, cink, B1-, E-vitamin


Göngyölt pulykamell recepthez kapcsolódó receptek

Göngyölt pulykamell

Göngyölt pulykamell

A friss spenótból, piros húsú sült paprikából, ricottából és egy kevés parmezán sajtból készült pompás tölteléket pulykaszeletekbe göngyöljük. Az alaplében és vermutban párolt tekercs spárgával tálalva elegáns, mutatós fogás,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés