Göngyölt pulykamell lencsével recept

Göngyölt pulykamell lencsével

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1604

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sárgabarackkal töltött, omlós pulykatekercsek jól mutatnak a lencse-, sulyom- és zöldségágyon. Ropogós levelekből összeállított friss saláta illik hozzá.

4 személyre

  • 2 kiskanál dijoni mustár
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 db sárgarépa 1 cm-es kockákra vágva
  • 4 szelet pulykamellfilé
  • 20 dkg apró szemű lencse
  • 1 evőkanál sima liszt
  • 6 dl csirkealaplé lehetőleg házi
  • 1 db pasztinák 1 cm-es kockákra vágva
  • só és fekete bors
  • 2 kiskanál balzsamecet
  • 25 dkg konzerv hámozott sulyom, lecsepegtetve
  • néhány szál petrezselyemzöld a díszítéshez

A sárgabarackos töltelékhez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 db narancs leve és reszelt héja
  • 7.5 dkg aszalt sárgabarack összevágva
  • 7.5 dkg zsemlemorzsa, frissen reszelt

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). A hússzeleteket egyenként műanyag fólia közé tesszük, és sodrófával 15 ×12 cm-es téglalapokká lapítjuk.

A töltelékhez a hagymát, az aszalt sárgabarackot, a fokhagymát, a petrezselymet, a zsemlemorzsát, a tojássárgáját és a narancshéj egyharmadát 1 evőkanálnyi narancslével együtt egy tálba öntjük. (A többi narancshéjat és -levet félretesszük a lencséhez.) Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a hozzávalókat jól összekeverjük. Elosztjuk a tölteléket a hússzeletek között, és villával kissé megnyomkodva egyenletesen beterítjük vele a szeleteket. A rövidebbik oldaluk felől felgöngyöljük a húsokat, és fa koktélpálcikákkal óvatosan 2-3 helyen átszúrjuk a tekercseket.

Egy tűzálló edényben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a pulykatekercseket, és közepes hőfokon 5 percig sütjük, időnként megforgatva, hogy egyenletesen piruljanak. Szűrőkanállal kivesszük a húst az edényből, és egy tányérra helyezzük.

Az olajban 5 perc alatt megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a pasztinákot és a sárgarépát, majd rászórjuk a lisztet, és az egészet jól összekeverjük. Felöntjük az alaplével, majd belekeverjük a mustárt. Azután beledobjuk a sulymot, és állandó keverés mellett felforraljuk. Visszatesszük a hústekercseket az edénybe, és a sütőben, fedő alatt pároljuk, amíg a pulyka megpuhul (kb. 1 óra 15 perc).

30 perccel a sütés várható vége előtt feltesszük a lencsét főni egy nagy lábasban, bőséges mennyiségű vízben. Felforraljuk, és puhára főzzük (20 perc). Lecsepegtetjük, majd a lencsét visszaöntjük a lábasba. Hozzáadjuk a félretett narancshéjat és -levet, valamint az ecetet.

Szűrőkanállal áttesszük a tekercseket egy vágódeszkára, a zöldségeket pedig a lencsés lábasba. Nagyjából összeforgatjuk a zöldségeket a lencsével. Kihúzzuk a koktélpálcikákat a tekercsekből, majd felszeleteljük őket.

A lencsés zöldségkeveréket egy kis főzőlével az előmelegített tányérokra kanalazzuk. Elrendezzük a felszeletelt húst a lencsén, majd petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Tipp:

• Barack helyett aszalt szilvával, a pasztinák helyett pedig négyfelé vágott bébitarlórépával is elkészíthetjük. Az alaplé mennyiségét 4,5 dl-re csökkentjük, és hozzáöntünk 1,5 dl vörösbort. Lencse helyett burgonyapürével tálaljuk. Olaszos töltelékhez sárgabarack helyett összevágott aszalt paradicsomot, a petrezselyemzöld helyett 3 evőkanálnyi bazsalikomot vagy 1 kiskanálnyi pestót használjunk. A tojássárgája helyett felverünk 1 egész tojást. Miután a pulykaszeleteket megtöltöttük és felgöngyöltük, burkoljuk be őket 1-1 szelet pármai sonkával, majd pirítsuk barnára az alaprecept szerint. A pasztinákot és a répát kihagyjuk, helyettük 1 kicsumázott és apróra összevágott, piros húsú paprikát és 3 feldarabolt zellerszárat teszünk a zöldségkeverékbe.

Miért egészséges?

• A lencse megfelelő mennyiségű oldható rostot és hasznos mennyiségű vasat tartalmaz. A narancslében található C-vitamin segítségével a vas könnyebben felszívódik, és könnyebben hasznosítja a szervezet. A pasztinák káliumot és B-vitaminokat, többek közt B1-vitamint és folsavat tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 600 kcal (2502 kJ), fehérje 47 g, zsír 11 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 83 g, (ebből cukor 21 g), rost 12 g, B6-, B12-vitamin, réz, vas, foszfor, A, B1, C, folsav, niacin, kálium, cink, B2-vitamin, kalcium


Göngyölt pulykamell lencsével recepthez kapcsolódó receptek

Göngyölt pulykamell lencsével

Göngyölt pulykamell lencsével

A sárgabarackkal töltött, omlós pulykatekercsek jól mutatnak a lencse-, sulyom- és zöldségágyon. Ropogós levelekből összeállított friss saláta illik hozzá.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés