Görög citromos csirkehúsleves recept

Görög citromos csirkehúsleves
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
5298

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a gazdag, finom leves akár laktató főétel is lehet. Először a csirkemellet a zöldségekkel együtt megfőzzük, majd az így elkészült ízletes alaplében fő a rizs. Az utolsó percben – görög szokás szerint – friss citromlébe kevert tojást adunk az ételhez.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 6 szem fekete bors
  • citromhéjcsík
  • 1 db nagy sárgarépa vékonyan felkarikázva
  • 2 db felvert tojás
  • 2 db zellerszár feldarabolva
  • 1 db nagy fej vöröshagyma vékonyan felszeletelve
  • 1 db citrom leve
  • 3 db kisebb csirkemellfilé (összesen 35 dkg)
  • 15 dkg hosszú szemű fehér rizs
  • 1 csomó kapor vagy petrezselyem
  • só és fekete bors,
  • néhány szál friss kapor vagy petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés

A csirkehúst a hagymával, a zellerrel, a sárgarépával, a borsszemekkel, a citromhéjjal és a kaporral vagy a petrezselyemmel egy fazékba tesszük. Felöntjük 1,4 l vízzel, közepes hőfokon felforraljuk, közben szűrőkanállal leszedjük a tetején összegyűlt habot. Alacsony hőfokon, félig lefedve 15 percig csendesen főzzük, hogy a hús megpuhuljon.

Szűrőkanállal kivesszük a húst a fazékból és félretesszük. Egy nagy szűrőedény segítségével tiszta lábasba szűrjük a levest. A zöldségeket és az ízesítőket kiszedjük belőle.

Az alaplevet újra felforraljuk, és beleszórjuk a rizst. Alacsony hőfokon 8-10 perc alatt puhára főzzük. Közben a csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, és a citromlevet a felvert tojásokhoz keverjük.

A csirkehúst beletesszük a levesbe. Mérsékelt hőfokon addig melegítjük, amíg már csaknem forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és beleöntjük a citromos-tojásos keveréket, közben folyamatosan keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kapor- vagy petrezselyemszálakkal díszítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Készítsünk kínai kacsahúslevest rizzsel. A csirkemellfilét 2 közepes méretű, összesen kb. 30 dkg, lebőrözött, kicsontozott kacsamellel helyettesítjük. A citromhéj és a kapor vagy a petrezselyem helyett az alaplevet 4 szelet friss gyömbérrel (nem kell meghámozni) és egy kis csokor korianderzöld letépett száraival ízesítjük. 20 percig csendesen főzzük, majd kivesszük a húst, és csíkokra vágjuk. Leszűrjük az alaplevet, és 1 kiskanál frissen reszelt gyömbérrel felmelegítjük. Hozzáadunk 2 vékonyan felkarikázott zellerszárat, és 8,5 dkg hosszú szemű fehér rizst. Amikor a rizs már majdnem megfőtt, beletesszük a csíkokra vágott kacsahúst 1 evőkanál felaprított, friss korianderzölddel, egy csipetnyi szárított, morzsolt csilivel meg egy kevés szójaszósszal együtt. Felforraljuk, és azonnal tálaljuk.

Miért egészséges?

• A rizst sovány csirkehússal és zöldségekkel párosítva fehérjében és keményítőtartalmú szénhidrátokban gazdag, zsírszegény, ugyanakkor igen tápláló levest készíthetünk. Bár a tojás koleszterint tartalmaz, fogyasztása általában nem befolyásolja károsan a vér koleszterinszintjét, amelynek emelkedésében inkább a telített zsírok és más tényezők játszanak szerepet. A tojás ezzel szemben igen kiváló fehérjeforrás, amely értékes tápanyagokkal járul hozzá az egészséges étrendhez.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 305 kcal (1272 kJ), fehérje 28 g, zsír 5 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 40 g, (ebből cukor 6 g), rost 2 g, A-vitamin, niacin, B6-vitamin, szelén, B1-, B2-, B12-, C-vitamin, folsav, réz, vas, kálium, cink


Görög citromos csirkehúsleves recepthez kapcsolódó receptek

Görög citromos csirkehúsleves

Görög citromos csirkehúsleves

Ez a gazdag, finom leves akár laktató főétel is lehet. Először a csirkemellet a zöldségekkel együtt megfőzzük, majd az így elkészült ízletes alaplében fő a rizs. Az utolsó percben – görög szokás szerint – friss citromlébe…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés