Görög csirke pitakenyérben recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
A pitakenyereket omlós csirkehússal, ropogós salátalevelekkel és könnyű, uborkás joghurtkrémmel töltjük meg. Bámulatra méltóan gyorsan elkészülnek, ezért ha kevés az időnk, a gyorséttermi ételek helyett próbáljuk ki inkább ezt a receptet!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 67.5 dkg csirkemellfilé bőr nélkül
- 4 evőkanál instant polenta (kukoricadara)
- 0.5 kiskanál hagymapor
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 db pitakenyér
- 11.5 dkg vegyes salátalevél
- őrölt bors ízlés szerint
- 7.5 cm hosszú lereszelt uborka
- 2.25 dl zsírszegény natúr joghurt
- 1 db nagy gerezd összezúzott fokhagyma
- 1 kiskanál mentaszósz
- 1 evőkanál felaprított friss mentalevél
Elkészítés
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Egy műanyag zacskóban összekeverjük a kukoricadarát (polenta), a hagymaport, a fűszerpaprikát, a köményt és a borsot. A csíkokra vágott húst beledobjuk (egyszerre mindig csak néhány darabot), és jól beleforgatjuk. Kivesszük, lerázzuk róluk a felesleget, és egy tálban félretesszük, amíg elkészítjük a mártást.
A mártáshoz maroknyi adagokban kinyomkodjuk a lereszelt uborkát, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és összekeverjük.
A grillsütőt forróra állítjuk. Felhevítünk egy bordás vagy vastag aljú serpenyőt, belecsurgatjuk az olaj felét, közben körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenütt érje az olaj. Beledobjuk a hús felét, és erős lángon megpirítjuk. A maradék olajjal kisütjük a többi húst, és amíg elkészülnek, az első adagot melegen tartjuk.
Közben felmelegítjük a pitakenyereket (mindkét oldalukon kb. 1 percig grillezzük). Mindegyik pita oldalát behasítjuk.
A pitákat megtöltjük a salátalevelekkel, a csirkehússal és a mártással.
Tipp:
Közel-keleti csirkés szendvics: A csirkemellszeleteket műanyag fólia közé tesszük, és nyújtófával körülbelül 1 cm vékonyra lapítjuk. Lazán felverünk 1 tojást, egy másik tányérba pedig friss zsemlemorzsát szórunk. A húst megborsozzuk, belemártjuk a tojásba, majd a kenyérmorzsába forgatjuk. Egy bordás vagy vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, beletesszük a hússzeleteket, és mindkét oldalukon aranybarnára pirítjuk őket. Végül egy fél fej fehér és egy fél fej vörös káposztát vékony csíkokra vágunk, majd egy édes, fehér hagymát vékonyan felkarikázunk. 2 evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel és 2 evőkanálnyi citromlével összeforgatjuk. Az előmelegített pitakenyerekbe 1-1 evőkanálnyi hummuszt (csicseriborsó-püré) kanalazunk, majd káposztasalátát és forró húst teszünk bele.
A recept tápértéke:
Energia 530 kcal, zsír 13 g (ebből telített 3 g), fehérje 48 g, szénhidrát 58 g, nátrium 490 mg (só 1,2 g), élelmi rost 3 g., Hasznos káliumforrás (953 mg)