Gőzgombóc recept

Gőzgombóc
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
3622

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A gombóc elnevezése onnan ered, hogy nem lobogva forró vízben főzzük meg őket, hanem csendesen gőzölgőben.

8 személyre

  • 1 db egész citrom
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1.5 evőkanál cukor
  • 5.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 7 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • liszt a formázáshoz
  • 0.5 rúd vanília
  • 0.5 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 3 dl tej

Elkészítés

Mossuk meg a citromot, és reszeljük le a héját. Keverjük össze a lisztet az élesztővel és 1 kiskanál cukorral. Olvasszunk fel 3 dl langyos tejben 1 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a tojást, 1 kiskanál citromhéjat és a sót, majd öntsük az egészet a liszthez. Dolgozzuk jól össze. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk 1 óra hosszat kelni. Belisztezett kézzel formáljunk 8 gombócot, és a gyúródeszkán kelesszük 30 percig.

A kifőzéshez olvasszuk fel a maradék vajat és cukrot egy lábosban, majd öntsük hozzá a tejet. Helyezzük a gombócokat a tejbe. Fedjük be a lábost. Takarék lángon gőzöljük a gombócokat 30 percig.

Az öntethez kaparjuk ki a vaníliarúd puha belsejét. 3 evőkanálnyi tejet tegyünk félre, a többit forraljuk fel 1 evőkanál cukorral és a vaníliával. A maradék tejjel keverjük simára a kukoricakeményítőt. Öntsük a forrásban lévő tejhez. Állandóan kevergetve forraljuk fel újra. Adjuk hozzá a maradék citromhéjat és a tojássárgáját. Hagyjuk kihűlni.

A gombócokat úgy tegyük a tányérra, hogy az aljukhoz tapadt karamellréteg kerüljön felfelé. Kínáljuk hozzá az öntetet.

Tipp:

JÓ, HA TUDJUK
7 g instant élesztő 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg. Időnként hallani lehet olyan véleményt, hogy a kelt tészta csak friss élesztővel sikerül, ez azonban nem felel meg a valóságnak. A lényeg az, hogy jól kelesszük meg a tésztát.


Gőzgombóc

Gőzgombóc

A gombóc elnevezése onnan ered, hogy nem lobogva forró vízben főzzük meg őket, hanem csendesen gőzölgőben.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés