Gőzgombóc recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
A gombóc elnevezése onnan ered, hogy nem lobogva forró vízben főzzük meg őket, hanem csendesen gőzölgőben.
- 1 db egész citrom
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1.5 evőkanál cukor
- 5.5 dl tej
- 1 db tojás
- 7 dkg vaj
- 1 csipet só
- liszt a formázáshoz
- 0.5 rúd vanília
- 0.5 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál cukor
- 1 db tojássárgája
- 3 dl tej
Elkészítés
Mossuk meg a citromot, és reszeljük le a héját. Keverjük össze a lisztet az élesztővel és 1 kiskanál cukorral. Olvasszunk fel 3 dl langyos tejben 1 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a tojást, 1 kiskanál citromhéjat és a sót, majd öntsük az egészet a liszthez. Dolgozzuk jól össze. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk 1 óra hosszat kelni. Belisztezett kézzel formáljunk 8 gombócot, és a gyúródeszkán kelesszük 30 percig.
A kifőzéshez olvasszuk fel a maradék vajat és cukrot egy lábosban, majd öntsük hozzá a tejet. Helyezzük a gombócokat a tejbe. Fedjük be a lábost. Takarék lángon gőzöljük a gombócokat 30 percig.
Az öntethez kaparjuk ki a vaníliarúd puha belsejét. 3 evőkanálnyi tejet tegyünk félre, a többit forraljuk fel 1 evőkanál cukorral és a vaníliával. A maradék tejjel keverjük simára a kukoricakeményítőt. Öntsük a forrásban lévő tejhez. Állandóan kevergetve forraljuk fel újra. Adjuk hozzá a maradék citromhéjat és a tojássárgáját. Hagyjuk kihűlni.
A gombócokat úgy tegyük a tányérra, hogy az aljukhoz tapadt karamellréteg kerüljön felfelé. Kínáljuk hozzá az öntetet.
Tipp:
JÓ, HA TUDJUK
7 g instant élesztő 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg. Időnként hallani lehet olyan véleményt, hogy a kelt tészta csak friss élesztővel sikerül, ez azonban nem felel meg a valóságnak. A lényeg az, hogy jól kelesszük meg a tésztát.