Gránátalma mag sütőtökhabos galuskával

Gránátalma mag sütőtökhabos galuskával

A gránátalma igazi antioxidáns bomba, de csak a magnak nevezett belső, kocsonyás bogyók ehetők. A gyümölcs felső harmadát kalapszerűen körbevágjuk, az alsó 2/3-án a héját a függőleges hártya osztásoknál cikkekre bemetsszük, de csak a kemény héját vágjuk át, a magokat ne. A kesernyés hártyák közül kiskanállal emeljük ki a sok-sok savanykásan édes gyümölcsrészt, amely ízében nagyon – nagyon kicsit a ribizli-szőlő keverékére hasonlít:). Mindegyiken belül még 1-1 picike magot is találunk, amit nyugodtan lenyelhetünk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1.5 dl folyékony habtejszín hűtve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg tisztított sütőtök
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál méz
  • 2 teáskanál citromlé
  • 2 db gránátalma magjai
  • 1 teáskanál mentalevél frissen aprítva
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tejszínt 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük, hűtőbe tesszük. A hámozott tök húsát apró kockára vágjuk, 1 dl vízben puhára főzzük (15 perc), leszűrjük, botmixerrel pürésítjük. Újból szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük, kihűtjük. Hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot és a citromlevet. A tejszínhab 2/3-ával lazán összeforgatjuk.

A gránátalma magjait elkeverjük a kevés mézzel és a mentával. Tálkába terítjük, vízbe mártott nagyobb kanállal sütőtökhabot és tejszínhabot formázunk rá. Az egyiket vagdalt mandulával, a másikat kristálycukorral eldörzsölt mentával szórjuk meg. Nagyon finom íz kompozíció. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta