Grillezett fűszeres pisztrángfilé recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 55 perc
Megnézték: |
A savanyú, trópusi gyümölcsből, a tamarindból készült kivonatot vagy ízesítő kockát nagyobb élelmiszeráruházakban vagy ázsiai fűszerkereskedésekben árulják. Ha nem sikerül beszerezni, keverjük a fűszereket 1 evőkanál citromlé és 1 evőkanálvíz elegyébe. Amikor a sütőlapot vagy a grillrácsot vastag alufóliával letakarjuk, megelőzzük, hogy az omlós húsú hal túlságosan megsüljön, vagy a réseken kicsússzon.
- 4 db pisztrángfilé (egyenként 12.5 dkg)
A pácléhez:
- 1 kiskanál cayenne bors
- 1 kiskanál tamarindeszencia vagy tamarindkocka
- 1 evőkanál összevágott friss korianderzöld
- 0.5 kiskanál őrölt koriander
- 0.5 kiskanál őrölt kömény
- 2 kiskanál apróra vágott fokhagyma
- tengeri só
- kevés olaj a kikenéséhez
A tálaláshoz:
- 1 db citrom
- friss korianderzöld
- koktélparadicsom, tetszés szerint
- vegyes salátalevelek
Elkészítés
A filéket sorban egymás mellé,bőrös oldalukkal lefelé egy lapos rozsdamentes tálba tesszük.
A páclé elkészítéséhez a tamarindot2 evőkanál meleg vízzel összekeverjük, ha nem olvad el, az edényt forró vízzel teli lábas fölé állítjuk, és addig kevergetjük, amíg feloldódik, majd hűlni hagyjuk.
Amikor kihűlt, beletesszük a cayenne-i borsot, az összevágott és az őrölt koriandert, a köményt és a fokhagymát, ízlés szerint megsózzuk, majd összekeverjük, és a halra öntjük. A páclét fakanállal szétkenjük, hogy a filéket egyenletesen és teljesen ellepje, és a halat 30 percig állni hagyjuk.
A kerti grill sütőlapját vagy rácsát alufóliával letakarjuk, amit vékonyan beolajozunk, majd közepes-magas hőfokra felforrósítjuk. Ráhelyezzük a halakat, és közvetlenül a hőforrás felett 4-5 percig grillezzük, amíg a hús porhanyós lesz, közben egyszer megfordítjuk.
A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük és gerezdekre vágjuk. A koktélparadicsomokat elfelezzük. A kész filéket levesszük a grillrácsról. Néhány friss korianderhajtással, citromgerezddel, valamint vegyes saláta levelekkel és félbevágott koktélparadicsomokkal tálaljuk.
A recept tápértéke:
190 kcal (794 kJ), 27 g fehérje, 8 g zsír, 2 g szénhidrát