Grillezett lapos kenyér

Grillezett lapos kenyér

Vendégváró kenyér - magában is isteni!

8 személyre

  • 2.5 kiskanál instant élesztő
  • 48 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 22 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanál nagy szemű só
  • 1.25 dl tejföl
  • étolaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az élesztőt elkeverjük 7,5 dl langyos vízben, majd hozzáadjuk a kétféle lisztet, nyúlós tésztát gyúrunk belőle, és szobahőmérsékleten 20 percig kelesztjük.

Hozzáadjuk a sót és a tejfölt, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától és össze nem áll egy labdává. Ekkor műanyag fóliával lefedve 30 percig kelesztjük.

Ezután 4-5-ször átgyúrjuk (hogy kimenjen belőle a levegő), szobahőmérsékleten további 3-4 órán át kelesztjük, majd 1 órára a hűtőbe tesszük.

A grillt magas hőfokon előmelegítjük. A tésztát 8 részre osztjuk, és alaposan belisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk.

A kenyerek egyik felét olajjal megkent grillrácson 2-3 perc alatt meggrillezzük (akkor jó, ha kicsit megégett, és már nem ragad a rácshoz), majd megfordítjuk, és további 1-2 perc alatt készre sütjük.