Gulyásleves recept

Gulyásleves
4.5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
6363

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A laktató leves marhahúsból készül sok zöldséggel, és hagymás-petrezselymes gombócokat főzünk bele. Nem hiányozhat belőle a valódi gulyásleves három nélkülözhetetlen kelléke: a paprika, a hagyma és a köménymag.

4 személyre

  • 1.5 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 db nagy fej vöröshagyma, felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 50 dkg sovány hátszín, 2 cm-es kockákra vágva, a zsíros részek levagdosva
  • 2 szál nagy sárgarépa, kockára vágva
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 0.25 kiskanál köménymag
  • 40 dkg konzerv, darabolt paradicsom
  • 7 dl marhahúsalaplé, lehetőleg házi
  • 20 dkg fejes káposzta, vékony csíkokra vágva
  • só, fekete bors
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

A petrezselymes-hagymás gombóchoz:

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál félzsíros tej
  • 3 evőkanál petrezselyem, apróra vágva
  • 10 dkg frissen lereszelt zsemlemorzsa
  • 1 db

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd mérsékelt hőfokon, gyakori kevergetés mellett 10 percig pirítjuk.

Beledobjuk a kockára vágott húst, és kevergetve megbarnítjuk (5 perc). Hozzáadjuk a sárgarépát, a pirospaprikát, a köménymagot, a paradicsomot a levével együtt, valamint az alaplevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól összekeverjük, felforraljuk, majd lefedve 1 óra hosszat csendesen főzzük.

Közben elkészítjük a gombócot. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, és alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett 10 perc alatt megfonnyasztjuk. Azután egy tálban habverővel simára keverjük a tejet a tojással, majd beletesszük a hagymát, a petrezselymet meg a zsemlemorzsát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

A fejes káposztát a lábasba tesszük a húshoz és a többi zöldséghez. Nedves kézzel 12 dió nagyságú gombócot formálunk a masszából. Beledobjuk a levesbe, és fedő alatt 15 perc alatt puhára főzzük őket. Ha kell, utánaízesítjük, és levesestányérokba merve forrón tálaljuk a gulyást. Az apróra vágott petrezselymet a tetejére szórjuk.

Tipp:

• A marhahúst helyettesíthetjük 35 dkg pörköltnek való borjúhússal, ekkor a káposztával hozzáadunk még 10 dkg füstölt sertéskolbászt. A káposzta helyett tegyünk a gulyásba 1 kicsumázott és vékonyan felszelt kaliforniai paprikát. Csípősebb lesz a leves, ha a pirospaprikával együtt 1 kimagozott és finomra aprított, friss, piros húsú csilipaprikát is teszünk bele.

Miért egészséges?

• A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik. Ezek glükóz-inolátokat és más kénvegyületeket tartalmaznak, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A keresztesvirágúak megfelelő mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, és kiemelkedő a folsavtartalmuk. A gombóc tápanyagokkal gazdagítja a leveseket és ragukat, mivel laktató és értékes összetett szénhidrátokat tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 479 kcal (1997 kJ), fehérje 38 g, zsír 18 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 46 g, (ebből cukor 19 g), rost 6 g, A, B1, B6, B12, C, E, folsav, niacin, cink, B2-vitamin, vas, szelén


Gulyásleves recepthez kapcsolódó receptek

Gulyásleves

Gulyásleves

A laktató leves marhahúsból készül sok zöldséggel, és hagymás-petrezselymes gombócokat főzünk bele. Nem hiányozhat belőle a valódi gulyásleves három nélkülözhetetlen kelléke: a paprika, a hagyma és a köménymag.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés