Gulyásleves recept

Gulyásleves
4.5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptműves

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
4065

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A gulyás, a pörkölt és a paprikás a magyar konyha alapjait képező ételek, sőt az elkészítési módjuk is annyira hasonló, hogy az elnevezésből nem is mindig derül ki, pontosan melyikről van szó. Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, azonban felhasználható sertés és csirke hús is, ráadásul a mai gulyásleves nem is hasonlít a korai gulyáshoz (ami a mai pörkölt leginkább), azonban itthon és külföldön is méltán híres és kedvelt magyar jellegzetesség. Praktikák: - ha híg lett a leves, tehetünk bele 1-2 evőkanál paradicsom pürét (ne túl sokat, mert savanykás lesz az íze a levesnek) - a krumplit és a zellert próbáljuk azonos méretűre vágni, illetve válasszunk "rúd" formájú répákat, így azonos átmérőjű karikákra tudjuk szelni, egyenletesebb a főzési idő és szebben is mutat a tányérban - ha erősen készítjük, a paprikát egyben dobjuk a levesbe és tálalás előtt vegyük ki - a képen látható leves teljes kiőrlésű tönköly csipetkével készült

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A leveshez:

  • 50 dkg marhahús
  • 1 db paradicsom
  • 1 db erős paprika - opcionális
  • 1 db vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db zeller (kisebb)
  • 5 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 70 dkg krumpli
  • 3 teáskanál őrölt pirospaprika (jó minőségű)
  • 1 teáskanál köménymag
  • só (nem finomított, természetes)
  • bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

Csipetkéhez:

  • 1 db egész tojás (szabadtartású)
  • 1 kávéskanál só (nem finomított, természetes)
  • teljes kiőrlésű tönköly liszt

Elkészítés

Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a húst 2-3 cm-es darabokra. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a paradicsomot, a krumplit és a zellert kockára, a répákat karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra szeljük (az intenzívebb ízhatás érdekében reszeljük). Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét).

Beletesszük a felkockázott paradicsomot, majd amikor kevés levet enged, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát és összekeverjük. Hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl vízzel és fedő alatt kis lángon pároljuk.

Amikor a hús kezd puhulni, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és ízesítjük (só, bors, köménymag). Tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben elkészítjük a csipetkét.

A tojást a sóval és annyi liszttel összekeverjük, hogy rugalmas, lágy, de gyúrható tésztát kapjunk, majd egy tálra két új közé "csípve" kiszaggatjuk (elég akkora darabka, amit két ujjal lefedünk, mivel a levesben még dagadni fog). Amikor a zöldségek majdnem készre puhultak és a leves rotyog, tegyük bele a csipetkéket, majd összekeverjük (hogy ne ragadjanak össze). Főzzük tovább addig, amíg a csipetke is megpuhul.


Gulyásleves recepthez kapcsolódó receptek

Gulyásleves

Gulyásleves

A gulyás, a pörkölt és a paprikás a magyar konyha alapjait képező ételek, sőt az elkészítési módjuk is annyira hasonló, hogy az elnevezésből nem is mindig derül ki, pontosan melyikről van szó. Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés