Gundel Károly palacsintája recept

Gundel Károly palacsintája
5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
TV Paprika Magazin

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
4592

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Híresen jó - és még palacsinta is

2 személyre

  • 2 db tojás
  • 24 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej ( vagy szódavíz)
  • kevés cukor
  • 5 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 1.5 dl rum (50-60%-os)
  • 4 dkg mazsola
  • 2 dkg cukrozott narancshéj
  • 18 dkg dióbél
  • 1 dl tejszín
  • 12 dkg cukor
  • törött fahéj

A csokoládéöntethez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1.5 dl tejszín
  • 4.5 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 szál vaníliarúd
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg kakaópor
  • 1.5 dkg liszt

Elkészítés

A mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat előző nap beáztatjuk a rumba.

A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a nem túl finomra darált diót, a cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, majd szükség esetén kevés tejjel dúsítva, addig főzzük, míg kenhető pépet nem kapunk (1-2 perc). Félretesszük, majd amikor kissé lehűlt, hozzákeverjük a visszamaradt rum felét.

A vaj kivételével összekeverjük a palacsintatészta hozzávalóit, és 12 palacsintát sütünk. A tölteléket 1-1 csíkban a palacsintákra rendezzük, majd feltekerjük és melegen tartjuk őket.

Az öntethez felolvasztjuk a csokoládét, a tejszínből pedig kemény habot készítünk. Felforralunk 2,5 dl tejet 3 dkg cukorral és a vaníliával. A tojássárgájákat a maradék cukorral, majd a kakaóval, a liszttel és 2 dl hideg tejjel habverővel habosra keverjük.

Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel gyorsan keverve, fokozatosan hozzáadjuk a forró tejet is. Mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük (forralni nem szabad), majd a tűzről levéve még egy ideig kevergetjük, végül hozzáadjuk a maradék rumot és a tejszínt.

A megtöltött palacsinták mindkét oldalát vajon ropogósra sütjük, előmelegített tűzálló tálra tesszük, és a tálalás pillanatában leöntjük a forró mártással.


Gundel Károly palacsintája

Gundel Károly palacsintája

Híresen jó - és még palacsinta is

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés