Gyömbéres-körtés borított torta recept

Gyömbéres-körtés borított torta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
2763

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Különösen jólesik ez az omlós, halványsárga tészta, karamellizált körtével a tetején. Bár alig van benne zsír – épp csak egy kevés szívbarát olívaolaj – mégis gazdag, fűszeres íze van.

1 személyre

  • 2 evőkanál sötétbarna cukor
  • 3 db érett, kemény húsú vilmoskörte
  • 15 dkg sima liszt (BL 51)
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 0.75 kiskanál sütőpor
  • 0.25 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipetnyi só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1.5 kiskanál reszelt zöldcitromhéj
  • 1 kiskanál kókuszeszencia
  • 1 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 1.75 dl író

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Olajozóspray-vel befújjuk egy 23 cm átmérőjű, teflon tortasütőforma alaplapját, vagy bekenjük egy kevés olívaolajjal. Ráhintjük a barna cukrot, és megrázogatjuk a formát, hogy az alján egyenletesen szétterüljön a cukor.

A körtéket meghámozzuk, és kivágjuk a magházukat. Keresztirányban 8 mm vastag szeletekre vágjuk. A formába tesszük, ügyelve, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.

Egy zsírpapírlapon összekeverjük a lisztet a gyömbérrel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Egy nagy tálban, kézi mixerrel simára keverjük az olajat a porcukorral, a zöldcitrom héjjal és a kókuszeszenciával. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojásfehérjét, majd addig keverjük, amíg besűrűsödik.

A lisztes keveréket és az írót felváltva adagolva, simítólapáttal mindkettőt a tojásos keverékbe forgatjuk, úgy, hogy a lisztes keverékkel kezdjük és fejezzük be, és éppen csak annyira elegyítjük, hogy a tészta összeálljon.

A masszát a körtére öntjük, a tetejét elsimítjuk, hogy teljesen befedje. Körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sütjük, és elvégezzük a tűpróbát, hogy megbizonyosodjunk róla, teljesen átsült-e. A tortát a sütőformában hagyva konyhai rácsra tesszük, és 10 percig hűlni hagyjuk, majd egy fémtálcára borítjuk. Megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd felszeleteljük.

Tipp:

Almás borított torta: A körte helyett használjunk 3 darab almát. A 3. lépésben az olajjal és a cukorral együtt 1 kiskanálnyi friss, reszelt gyömbért is beletehetünk. Helyettesítsük a liszt egyharmadát teljes kiőrlésű liszttel, hogy a tortának magasabb legyen a rosttartalma.

Miért egészséges?

• A körte igen gazdag a magas vérnyomás csökkentésében szerepet játszó káliumban. A körtében található, pektin nevű élelmi rost gátolja a koleszterin felszívódását a szervezetbe. Érdekes tény, hogy a körte azon élelmiszerek egyike, amelyek csak igen ritkán okoznak allergiás tüneteket.

A recept tápértéke:

Energia 180 kcal, zsír 4,5 g (ebből telített 1 g), fehérje 3,5 g, szénhidrát 34 g, nátrium 96 mg (só 0,24 g), élelmi rost 1 g.


Gyömbéres-körtés borított torta

Gyömbéres-körtés borított torta

Különösen jólesik ez az omlós, halványsárga tészta, karamellizált körtével a tetején. Bár alig van benne zsír – épp csak egy kevés szívbarát…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés