Gyömbéres-szezámos párolt hal recept

Gyömbéres-szezámos párolt hal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1958

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Szívbarát ételek készítéséhez az egyik legjobb módszer a párolás. Mivel nem használunk zsiradékot, még azt is megengedhetjük magunknak, hogy a gyömbér- és korianderillatú halszeleteket egy cseppnyi aromás szezámolajjal gazdagítsuk.

4 személyre

  • 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 3 finomra aprított fokhagymagerezd
  • 0.5 kiskanál reszelt zöldcitromhéj
  • 4 evőkanál finomra vágott friss korianderzöld
  • 4 szelet filézett tilapia (tarka sügér)
  • 2.5 kiskanál szezámolaj

A mártáshoz:

  • 2 evőkanál frissen facsart zöldcitromlé
  • 1.25 dl víz
  • 1 kiskanál kukoricakeményítő 1 evőkanálnyi vízzel elkeverve
  • 4 evőkanál finomra vágott friss korianderzöld

Elkészítés

A gyömbért, a fokhagymát, a zöldcitrom héját és a koriandert egy kis tálba tesszük, és összekeverjük. A halfiléket bőrös oldalukkal felfelé fordítva a munkalapra helyezzük, megszórjuk a fűszeres keverékkel, és félbehajtjuk. A halfiléket meglocsoljuk a szezámolajjal, és egy fémtálcára helyezzük.

Egy wokba vagy egy serpenyőbe pároláshoz való rácsot teszünk. Megtöltjük az edényt annyi vízzel, hogy az éppen csak a rács aljáig érjen. Lefedjük a serpenyőt, és felforraljuk a vizet.

A fémtálcát óvatosan a rácsra helyezzük. Lefedjük a wokot, és puhára pároljuk a halat. Amikor elkészült, áttesszük egy lapos tálba, és letakarjuk, hogy ne hűljön ki.

A mártáshoz a párolás után megmaradt fűszeres folyadékot egy kis lábasba öntjük. Hozzáadjuk a zöldcitromlét, valamint a vizet, és felforraljuk. Belekanalazzuk a vízzel elegyített kukoricakeményítőt, és állandó kevergetés mellett besűrítjük a mártást. Korianderzölddel ízesítjük, és a hallal együtt tálaljuk.

Tipp:

• Ezt a fogást citromos nyelvhal- vagy lepényhalfilével is elkészíthetjük. Párolt hal olasz módra Gyömbér: zöldcitrom és koriander helyett felaprított fokhagyma, vöröshagyma, friss bazsalikom és kimagozott, kockára vágott paradicsom keverékével töltjük meg a halat. A mártáshoz a 4. lépésben citromlevet használunk, a korianderzöldet pedig kakukkfűvel, oregánóval vagy bazsalikommal helyettesítjük.

Miért egészséges?

• Egy 11,5 dkg-os tilapia 20 g fehérjét és alig 1 g zsírt tartalmaz, amelynek nagy része szívbarát omega-3 zsírsav. A tilapia kellemes íze és omlós húsa miatt egyre népszerűbb. A szakértők szerint ajánlott legalább heti két alkalommal beiktatni az étrendünkbe halat. Ez soknak tűnhet, de ilyen ízletes fogások ismeretében valószínűleg egyáltalán nem esik majd nehezünkre.

A recept tápértéke:

Energia 140 kcal, zsír 3 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 26 g, szénhidrát 2 g, nátrium 86 mg (só 0,21 g), élelmi rost 0 g., Hasznos káliumforrás (511 mg)


Gyömbéres-szezámos párolt hal

Gyömbéres-szezámos párolt hal

Szívbarát ételek készítéséhez az egyik legjobb módszer a párolás. Mivel nem használunk zsiradékot, még azt is megengedhetjük magunknak, hogy a gyömbér-…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés