Gyors barna búzakenyér recept

Gyors barna búzakenyér
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1935

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a kenyeret igazán könnyű elkészíteni, mivel csak egyszer kell keleszteni, és nincs szükség dagasztásra. Az ötlet az 1940-es évekből, Doris Grant angol táplálkozáskutatótól származik, aki a háborús időkben olyan kenyeret kísérletezett ki, amely tápláló, és otthon is bárki megsütheti. A sűrű belsejű kenyér laktató, és pirítósnak is remek.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

1 hosszúkás vekni:

  • 45 dkg magas sikértartalmú, teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kiskanál só
  • 2 kiskanál instant szárított élesztő
  • 1 kiskanál világos moscovado cukor vagy világos méz
  • 4.5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál sima fehér liszt a megszóráshoz

Elkészítés

Egy 9 dl-es hosszúkás formát vékonyan kizsírozunk vagy sütőpapírral kibélelünk, és meleg helyre tesszük, miközben összeállítjuk a kenyértésztát.

A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk, majd a szitában visszamaradt korpát is beleöntjük. Hozzákeverjük az élesztőt, és a kupac közepén mélyedést alakítunk ki. A cukrot vagy a mézet langyos vízben elkeverjük, és a mélyedésbe öntjük.

Az egészet összekeverjük, majd erőteljes mozdulatokkal, kézzel vagy fakanállal 2 percig keverjük, amíg a meglehetősen híg és ragacsos tészta elválik az edény falától.

Az előkészített sütőformába töltjük, langyos vízzel benedvesített konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Ezalatt a tészta annyira megnő, hogy csaknem a forma tetejéig ér.

A kelesztés vége felé a sütőt 200 °Cra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). Levesszük a kenyérről a konyharuhát, és vékonyan megszórjuk a fehér liszttel. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a formából, és megkopogtatjuk az alját. Ha üregesen kongó hangot ad, és könnyűnek, levegősnek érezzük, akkor jól átsült.

Ha szükséges, visszatesszük a sütőbe, és még 5 percig sütjük, amíg az oldala és az alja is ropogósra sül. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. 5 napig friss marad.

Tipp:

• Könnyű, malátás barna kenyérhez a teljes kiőrlésű lisztet 20 dkg malátás barna liszttel, 22 dkg magas sikértartalmú, fehér búzaliszttel és 3 dkg finom szemcséjű zabliszttel helyettesítjük. Sütés előtt megkenjük egy felvert tojással, és rászórunk 2 evőkanál durvára darált búzaszemet. A kenyér könnyebb és enyhén édes, dióra emlékeztető ízű lesz, ha teljes kiőrlésű búzaliszt helyett tönkölybúzalisztet használunk. Ez utóbbi gazdagabb ásványi anyagokban, mint a teljes kiőrlésű búzaliszt. Magas a fehérje-, de alacsony a sikértartalma, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Az alapreceptben megadott mennyiségű tésztából két kisebb veknit is készíthetünk, ha 4,5 dl-es formában sütjük. A sütés ideje ilyenkor 30-35 perc.

Miért egészséges?

• A teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér több B-vitamint és rostot tartalmaz, mint a finomított fehér lisztből készült kenyerek. Az élesztő különösen gazdag folsavban, és emellett nyomokban más B-vitaminokat is tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 szelet), energia 100 kcal (417 kJ), fehérje 4 g, zsír 1 g (ebből telített 0 g), szénhidrát 21 g, (ebből cukor 1 g), rost 3 g, szelén, B1-, B6-vit., folsav, niacin, réz, cink


Gyors barna búzakenyér recepthez kapcsolódó receptek

Gyors barna búzakenyér

Gyors barna búzakenyér

Ezt a kenyeret igazán könnyű elkészíteni, mivel csak egyszer kell keleszteni, és nincs szükség dagasztásra. Az ötlet az 1940-es évekből, Doris Grant angol táplálkozáskutatótól…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés