Gyors csirkehúsleves recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
Az egyszerű, csirkehús alapú leves a piros húsú paprikának, a csemegekukoricának és a friss zöldségeknek köszönhetően színpompás és sűrű lesz, s egy kis sherry hozzáadásával még meg is bolondítjuk. Barna magos zsemlével tálalva ízletes könnyű fogás kerül az asztalunkra.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 db piros húsú paprika kimagozva és vékony csíkokra vágva
- só és fekete bors
- 2 db csirkeleveskocka elmorzsolva
- 9 dl forrásban lévő víz
- 22 dkg csirkemellfilé 1 cm vastag, rövid csíkokra vágva
- 2 evőkanál félszáraz sherry
- 12 dkg mélyhűtött morzsolt csemegekukorica
- 12 dkg lilás rózsájú brokkoli kis darabokra vágva, vagy tavaszi zöldségek, vékony csíkokra szeletelve
- 3 evőkanál ollóval apróra vágott metélőhagyma
- 3 evőkanál apróra vágott friss tárkony
Elkészítés
Öntsük a vizet egy nagy lábasba. Tegyük bele a leveskockát, és keverjük, amíg forrni nem kezd. Adjuk hozzá a piros húsú paprikacsíkokat és a morzsolt kukoricát. Forraljuk fel ismét, majd tegyük bele a csíkokra vágott csirkehúst, és állítsuk a hőfokot alacsonyra. Fedjük le, és főzzük 5 percig csendesen.
Vegyük le a fedőt, és forraljuk fel ismét a levest. Szórjuk a brokkolit vagy a tavaszi zöldségeket a levesbe, de ne keverjük össze. Hagyjuk, hogy a leves felszínén főjenek fedő nélkül 3-4 percig vagy amíg épp megpuhulnak.
Vegyük le a lábast a tűzhelyről. Adjuk hozzá a sherryt, a metélőhagymát, a tárkonyt, és ízesítsük. Azonnal tálaljuk.
Tipp:
• A bőséges mennyiségű tárkony erős ízt ad a levesnek. Ha az enyhébb ízeket kedveljük, csökkentsük a tárkony mennyiségét 1 evőkanálra, és használjunk inkább turbolyát. A zöldségek helyett használjunk kelkáposztát vagy fodros kelt. Vágjuk ki a vastagabb bordákat, mielőtt csíkokra vágnánk. Ha kínai ízű levest szeretnénk készíteni, pácoljuk a csíkokra vágott csirkemellet 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry és 2 kávéskanál frissen reszelt gyömbér keverékében 10 percig, mialatt előkészítjük a zöldségeket. Használjunk kínai bordás kelt a brokkoli és a tavaszi zöldségek helyett. A fehér húsos levéleret szeleteljük fel hosszában, a zöld levéllemezt pedig keresztirányban vágjuk csíkokra. A fehér csíkokat a 2. lépésben tegyük a levesbe, és főzzük 1 percig, mielőtt a zöld levélcsíkokat is beletennénk. A két összevágott mogyoróhagymát a zöld kellevélcsíkokkal együtt tegyük a levesbe. Főzzük 2-3 percig. A csirkemell helyett használhatunk vékony csíkokra vágott, sovány disznóhúst is. Ha még tartalmasabb levest szeretnénk, tegyünk bele 8 dkg tojásos cérnametéltet. Tördeljük darabokra, keverjük a levesbe a 2. lépésben, és forraljuk fel, mielőtt a zöldségeket beletennénk.
Miért egészséges?
• A csemegekukorica szénhidráttal és rostanyaggal gazdagítja a levest. A friss zöldségek is tartalmaznak rostokat, melyekről feltételezik, hogy csökkentik a vastagbélrák kockázatát. A zöldségeket azért vágjuk kis darabokra, hogy gyorsabban megfőjenek, és C-vitamin-tartalmukból minél kevesebbet veszítsenek. A piros húsú paprika gazdag C-vitaminban, valamint béta-karotinban és bioflavonoidokban.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként, energia 140 kcal, fehérje 16 g, zsír 4 g ( ebből, telített 1 g), szénhidrát 10 g (ebből cukor 5 g), rost 2 g, A-, C-vitamin, B6-vitamin, niacin