Gyors sertéspörkölt vöröskáposztával recept

Gyors sertéspörkölt vöröskáposztával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
2308

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az ízletes, gazdag fogás a hagyományos pörkölt egy gyorsan elkészíthető változata. A csíkokra vágott, sovány sertéshús, a vörös káposzta és a zöldpaprika gyorsan megfő, és a magyar konyha által kedvelt fűszerekkel, pirospaprikával és köménymaggal remek vacsorát készíthetünk belőlük. Galuskával és zöldsalátával kínáljuk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 db nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál sima liszt
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 20 dkg vörös káposzta csíkokra vágva
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 80 dkg konzerv paradicsom
  • 1 db nagy zöldpaprika kicsumázva és összevágva
  • 3 szelet vastag sovány sertéskaraj vékony csíkokra vágva, összesen kb. 30 dkg
  • 1.2 dl extra száraz fehér vermut
  • 1 kiskanál köménymag
  • 1 db sertés- vagy tyúkhúsleveskocka

A tálaláshoz:

  • 4 evőkanál tejföl vagy joghurt
  • pirospaprika
  • friss metélőhagyma

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a húst, azután magas hőfokon addig pirítjuk, amíg a hús egy kis barnás színt kap, és a hagyma megfonnyad (3 perc). Közben a lisztet simára keverjük 4 evőkanálnyi paradicsomkonzerv-lével, majd félretesszük.

A vermutot, a pirospaprikát, valamint a köménymagot és a cukrot a serpenyőbe tesszük, összekeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot a megmaradt levével együtt. A paradicsomot szétnyomkodjuk, miközben az ételhez keverjük. Beletesszük a leveskockát és a lisztes-paradicsomleves keveréket. Állandó keverés közben felforraljuk, s addig főzzük, amíg a lé besűrűsödik.

Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a vörös káposztát, majd az egészet jól összekeverjük. Mérsékeljük a hőfokot, lefedjük a serpenyőt, és kb. 15 percig csendesen pároljuk. Ezalatt a hús megpuhul, a zöldségek pedig megpárolódnak, de még kissé ropogósak maradnak.

Megkóstoljuk, és sózzuk, borsozzuk. Levesestányérokba merjük, s az adagok tetejére egy-egy kanál tejfölt teszünk. Rászórunk egy kevés pirospaprikát, majd metélőhagymával díszítve tálaljuk.

Tipp:

• Vegetáriánus változatot is készíthetünk. Ekkor kihagyjuk belőle a sertéshúst és a vörös káposztát. 1 padlizsánt nagyobb darabokra vágunk, és az 1. lépésben 6 félbevágott aszalt paradicsommal, 2-2 vastagon felszeletelt zellerszárral és cukkinivel együtt a megfonnyasztott vörös- és fokhagymához adjuk. Az alaprecept szerint folytatjuk, de nem húsleves-, hanem zöldségleveskockát használunk. 25 percig pároljuk, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, majd hozzáadunk 40 dkg konzerv csicseriborsót és 20 dkg konzerv vesebabot, mindkettőt jól lecsepegtetve. További 6 percig főzzük. Joghurtot vagy tejfölt kanalazunk a tetejére, és tálaljuk. A vegetáriánus változathoz jól illik az apró, félbevágott újburgonya is. A többi zöldséggel együtt adjuk az ételhez. (A babot elhagyjuk.)

Miért egészséges?

• Több tanulmányban is leírták, hogy a fokhagyma csökkenti a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát, mivel fogyasztásukkal csökken a vérrögképződés esélye. A fokhagyma mérsékli a magas vérnyomást is. A vöröshagyma a fokhagymához hasonlóan igen egészséges táplálék. Ha náthásak vagyunk, természetes úton csökkenti a nyálkahártyák duzzanatát. Az étvágyunk is javul, ha napi rendszerességgel fogyasztjuk.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 280 kcal (1168 kJ), fehérje 21 g, zsír 13 g (ebből telített 3,5 g), szénhidrát, 16g (ebből cukor 12 g), rost 4 g, B12-, C-vitamin, B1-, B6-vitamin, folsav, niacin, vas, szelén, cink


Gyors sertéspörkölt vöröskáposztával recepthez kapcsolódó receptek

Gyors sertéspörkölt vöröskáposztával

Gyors sertéspörkölt vöröskáposztával

Ez az ízletes, gazdag fogás a hagyományos pörkölt egy gyorsan elkészíthető változata. A csíkokra vágott, sovány sertéshús, a vörös káposzta és a zöldpaprika gyorsan megfő, és a magyar konyha által kedvelt fűszerekkel, pirospaprikával…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés