Gyors tyúkhúsleves recept

Gyors tyúkhúsleves
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
2239

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


E recept segítségével könnyű, gyors ebédet vagy vacsorát készíthetünk. Az egyszerű, csirkehús alapú leves a piros húsú paprikának, a csemegekukoricának és a friss levélzöldségeknek köszönhetően nemcsak szép színes, de jó sűrű is, egy kis sherry hozzáadásával pedig még érdekesebbé tehetjük. Magos zsemlével tálaljuk.

4 személyre

  • 1 db piros húsú paprika kimagozva és vékony csíkokra vágva
  • só és fekete bors
  • 9 dl forrásban lévő víz
  • 3 evőkanál metélőhagyma apróra vágva
  • 3 evőkanál friss tárkony apróra vágva
  • 20 dkg csirkemellfilé 1 cm-es csíkokra vágva
  • 15 dkg mélyhűtött morzsolt csemege- kukorica
  • 15 dkg lila rózsájú brokkoli feldarabolva vagy leveles kel, vékony csíkokra vágva
  • 2 evőkanál félszáraz sherry
  • 2 db tyúkhúsleveskocka szétmorzsolva

Elkészítés

A vizet egy nagy lábasba öntjük. Beledobjuk a szétmorzsolt leveskockákat, és magas hőfokon addig keverjük, amíg forrni nem kezd. Hozzáadjuk a csíkokra vágott, piros húsú paprikát és a kukoricát. Újból felforraljuk, majd beletesszük a csíkokra vágott csirkehúst, és alacsonyabbra állítjuk a hőfokot. Lefedjük, majd 5 percig csendesen főzzük.

Levesszük a fedőt, és újból felforraljuk az ételt. A brokkolit vagy a leveles kelt a levesbe szórjuk, de nem keverjük össze, hanem hagyjuk, hogy a felszínén főjenek fedő nélkül 3-4 percig, vagy amíg éppen megpuhulnak.

Levesszük a lábast a tűzhelyről, és belekeverjük a sherryt, a metélőhagymát, valamint a tárkonyt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A bőséges mennyiségű tárkony erős ízt ad a levesnek. Ha az enyhébb ízeket kedveljük, csökkentsük a tárkony mennyiségét 1 evőkanálnyira, vagy használjunk inkább turbolyát. A leveles kel helyett készítsük el a csirkelevest kelkáposztával vagy fodros kellel. A vastagabb bordákat vágjuk ki, mielőtt a leveleket vékony csíkokra vágnánk. Ha kínai levest szeretnénk készíteni, a csíkokra vágott csirkemellet 10 percig pácoljuk 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry, illetve 2 kiskanál frissen reszelt gyömbér keverékében, miközben előkészítjük a zöldségeket. A brokkoli vagy a leveles kel helyett bordás kelt használjunk. A levelek húsos, fehér tövét hosszában felszeleteljük, a zöld levéllemezt pedig keresztirányban vékony csíkokra vágjuk. A fehér részeket a 2. lépésben tesszük a levesbe, majd 1 percnyi főzés után a zöld levélcsíkokat is hozzáadjuk a 2 szál összevágott újhagymával együtt, és még 2-3 percig csendesen főzzük. A csirkemell helyett vékony csíkokra vágott, sovány sertéshúsból is elkészíthetjük. Ha tartalmasabb levesre vágyunk, akkor főzzünk még bele 7,5 dkg tojásos cérnametéltet. A tésztát darabokra tördeljük, és a 2. lépésben a leveshez adjuk. Felforraljuk, mielőtt a zöldségeket is beletennénk.

Miért egészséges?

• A csemegekukorica szénhidráttal és rostokkal gazdagítja a levest. A friss zöldségek is megfelelő mennyiségben tartalmaznak rostokat, amelyekről feltételezik, hogy csökkentik a vastagbélrák kockázatát. Ebben a gyors receptben a brokkolit azért vágjuk kis darabokra, a zöldségeket pedig vékony csíkokra, hogy gyorsabban megfőjenek, és minél kevesebbet veszítsenek C-vitamin-tartalmukból. A piros húsú paprika C-vitaminban, béta karotinban és flavonoidokban gazdag.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 140 kcal (589 kJ), fehérje 16 g, zsír 4 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 10 g, (ebből cukor 5 g), rost 2 g, A-, C-vitamin, B6-vitamin, niacin


Gyors tyúkhúsleves recepthez kapcsolódó receptek

Gyors tyúkhúsleves

Gyors tyúkhúsleves

E recept segítségével könnyű, gyors ebédet vagy vacsorát készíthetünk. Az egyszerű, csirkehús alapú leves a piros húsú paprikának, a csemegekukoricának…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés