Gyümölcsös-mogyorós kalács recept

Gyümölcsös-mogyorós kalács
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1878

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a gazdagon megtöltött, német eredetű gyümölcskenyeret vastagon felszeletelve uzsonnára tálaljuk, de enyhén megpirítva és megvajazva reggelire is fogyaszthatjuk. Nem tartalmaz hozzáadott zsírt (a benne lévő zsír a mogyorófélékből származik), míg az aszalt gyümölcsök – barack, körte, szilva és füge – zamatossá teszik.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 1 kerek kalácshoz:

  • 40 dkg magas sikértartalmú búzaliszt
  • 0.5 kiskanál só
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag instant száraz élesztő kb. 7 g
  • 8 dkg aszalt sárgabarack összevagdalva
  • 8 dkg aszalt körte összevagdalva
  • 8 dkg kimagozott aszalt szilva összevagdalva
  • 5 dkg mandula mogyoró és kesudió vegyesen, összevagdalva
  • 5 dkg aszalt füge összevagdalva
  • 2.5 dl langyos víz

Elkészítés

A lisztet, a sót, a reszelt citromhéjat és az élesztőt egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az összevagdalt aszalt gyümölcsöket meg a mogyoróféléket, és az egészet összekeverjük. Beleöntjük a langyos vizet, majd kézzel lágy, ragadós tésztát gyúrunk a keverékből.

Belisztezett gyúródeszkán addig dagasztjuk, amíg rugalmas és sima lesz, illetve már nem ragad a kezünkhöz (10 perc). Olajjal vékonyan kikent tálban, benedvesített konyharuhával letakarva, meleg helyen, 1,5-2 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát a belisztezett gyúródeszkán öklünkkel laposra ütögetjük. Könnyedén átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd egy jól beolajozott sütőlapra tesszük. Benedvesített konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra hosszat kelesztjük.

A kelesztés vége felé a sütőt 200 °Cra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). Levesszük róla a konyharuhát, és 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsot. Akkor jó, ha üregesen kong, amikor az alját megkopogtatjuk. Közben, ha úgy látjuk, hogy túl hirtelen barnul, alufóliával letakarjuk. Rácsra téve hűlni hagyjuk. 5 napig eláll.

Tipp:

• Ha fűszeres-gyümölcsös bucit szeretnénk készíteni, akkor a sóval együtt 2 kiskanál süteményfűszert és bkiskanál frissen reszelt szerecsendiót adunk a liszthez. A reszelt citromhéjat elhagyjuk. Az első kelesztés után a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Kis bucikat formálunk (l. Búzakenyér, Néhány további ötlet, 107. o.), majd olajjal kikent tepsire tesszük őket, egymástól kellő távolságra, és 45 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Aztán 25 percig sütjük a bucikat, illetve addig, amíg kongó hangot adnak, amikor az aljukat megkopogtatjuk.

Miért egészséges?

• Érdemes aszalt sárgabarackot tartani a kamrában, mivel amellett, hogy tápanyagokban gazdag – kiváló béta-karotin-forrás, és hasznos mennyiségben tartalmaz kalciumot is –, sokoldalúan felhasználható tortákhoz, kekszekhez, gyümölcskenyerekhez, továbbá belevagdoshatjuk akár a reggeli müzlibe, a különféle ragukba vagy egytálételekbe is. Ideális egészséges rágcsálnivaló. Mint általában a mogyorófélék, a kesudió is gazdag fehérjében és telítetlen zsírsavakban. Hasznos mennyiségű vasat, cinket és folsavat is tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 szelet), energia 220 kcal (917 kJ), fehérje 6 g, zsír 3 g (ebből telített 0,2 g), szénhidrát 44 g, (ebből cukor 14 g), rost 3,5 g, B1-, B6-, E-vitamin, folsav, réz, vas, kálium, cink


Gyümölcsös-mogyorós kalács recepthez kapcsolódó receptek

Gyümölcsös-mogyorós kalács

Gyümölcsös-mogyorós kalács

Ezt a gazdagon megtöltött, német eredetű gyümölcskenyeret vastagon felszeletelve uzsonnára tálaljuk, de enyhén megpirítva és megvajazva reggelire is fogyaszthatjuk. Nem tartalmaz hozzáadott zsírt (a benne lévő zsír a mogyorófélékből származik),…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés