Gyümölcsös-mogyorós kalács

Gyümölcsös-mogyorós kalács

Ezt a gazdagon megtöltött, német eredetű gyümölcskenyeret vastagon felszeletelve uzsonnára tálaljuk, de enyhén megpirítva és megvajazva reggelire is fogyaszthatjuk. Nem tartalmaz hozzáadott zsírt (a benne lévő zsír a mogyorófélékből származik), míg az aszalt gyümölcsök – barack, körte, szilva és füge – zamatossá teszik.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 1 kerek kalácshoz:

  • 40 dkg magas sikértartalmú búzaliszt
  • 0.5 kiskanál só
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag instant száraz élesztő kb. 7 g
  • 8 dkg aszalt sárgabarack összevagdalva
  • 8 dkg aszalt körte összevagdalva
  • 8 dkg kimagozott aszalt szilva összevagdalva
  • 5 dkg mandula mogyoró és kesudió vegyesen, összevagdalva
  • 5 dkg aszalt füge összevagdalva
  • 2.5 dl langyos víz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet, a sót, a reszelt citromhéjat és az élesztőt egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az összevagdalt aszalt gyümölcsöket meg a mogyoróféléket, és az egészet összekeverjük. Beleöntjük a langyos vizet, majd kézzel lágy, ragadós tésztát gyúrunk a keverékből.

Belisztezett gyúródeszkán addig dagasztjuk, amíg rugalmas és sima lesz, illetve már nem ragad a kezünkhöz (10 perc). Olajjal vékonyan kikent tálban, benedvesített konyharuhával letakarva, meleg helyen, 1,5-2 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát a belisztezett gyúródeszkán öklünkkel laposra ütögetjük. Könnyedén átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd egy jól beolajozott sütőlapra tesszük. Benedvesített konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra hosszat kelesztjük.

A kelesztés vége felé a sütőt 200 °Cra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). Levesszük róla a konyharuhát, és 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük a kalácsot. Akkor jó, ha üregesen kong, amikor az alját megkopogtatjuk. Közben, ha úgy látjuk, hogy túl hirtelen barnul, alufóliával letakarjuk. Rácsra téve hűlni hagyjuk. 5 napig eláll.