Habart burgonyafőzelék ökörszemmel recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Könnyű, böjti főzelék, rántás helyett habarással készül. Különböző feltétekkel megunhatatlan, feltét nélkül pedig langyosan is nagyon finom.
- 8 db közepes burgonya
- só
- csipetnyi kristálycukor
- 3 dl tejföl (aludttejjel is keverhetjük, ha van)
- 4 evőkanál liszt
- őrölt bors
- morzsolt majoránna
- pár csepp 8 %-os ecet vagy citromlé
- 8 db friss tojás
- csili pehely
Elkészítés
A hámozott, karikára vágott burgonyát annyi sós vízben tesszük fel főni, ami majdnem ellepi. Puhára főzzük. Késhegynyi cukrot szórunk rá. Habarást készítünk: a tejfölt a liszttel és 3-4 dl hideg vízzel csomómentesre keverjük. Behabarjuk a főzeléket, meghintjük borssal, majoránnával, újból felforraljuk, kis lángon még 2 percig főzzük. Ízlés szerint savanyítjuk, de anélkül is finom. Tálalásnál rácsúsztatjuk a frissen sütött, pogácsa szaggatóval formázott tükörtojásokat. Még egy kevés majoránnával, csilivel megszórjuk, petrezselyemzöldjével díszítjük.
Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta