Habkönnyű burgonyás pogácsa recept recept
Beküldő: blahunka Attiláné Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
A házi burgonyás pogácsa bármikor jól jön!
- 600 gr burgonya (főtt, áttört)
- 70 ml tej (2,8%-os)
- 1 nagy csipet kristálycukor
- 25 gr élesztő (friss)
- 250 gr vaj
- 410 gr búzaliszt (BL55)
- 1 db tojássárgája
- 3 csapott teáskanál só
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.
A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre.
A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!
Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Teljes kihűlés után kóstoljuk!