Habos diós kocka recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Egyszerű sütemény, amiben könnyű pudingos krém, tejszínhab és reszelt csokoládé koronázza a diós alapot.
A recept hozzávalói ( személyre)
Diós tésztához:
- 20 dkg liszt
- 7 gr sütőpor
- 10 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 4 db tojás
- 10 evőkanál víz
- csipetnyi só
A krémhez:
- 4 dl tej
- 1.5 csomag főzős vaníliapuding
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A tetejére:
- 2.5 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
Kéz alá készítünk mindent. Először a krémet kezdjük készíteni. A másfél csomag pudingporból összesen 4 dl tejjel, 5 dkg cukorral sűrű pudingot főzünk, gyakori kevergetés mellett vízfürdőben kihűtjük, közben 1 teáskanálnyit belekeverünk a vajból, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Az átszitált sütőporral elkevert liszthez adjuk a darált diót. A kettéválasztott, szoba hőmérsékletű tojások habját csipetnyi sóval nagyon kemény habbá verjük.
A sütőt 180 fokra begyújtjuk. Nagy keverőtálban mixerrel fehéredésig keverjük a sárgájákat a porcukorral, majd a vízzel. Fakanállal apránként belekeverjük a diós lisztet, és lazán, de alaposan beleforgatjuk a habot is. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a diós masszát, óvatosan elegyengetjük a tetejét. A forró sütő középső rácsára csúsztatjuk, 25 perc sülés után elzárjuk a hőt, és még 5 percig benne hagyjuk. El ne felejtsük kivenni :) Közben ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik, lapos lesz.
Amíg sül, folytatjuk a krém készítését. Kézi mixerrel habosra keverjük a vajat a maradék porcukorral, vanillincukorral, és apránként belecsepegtetjük a vaníliakivonatot. A kihűlt pudingot kanalanként hozzáadjuk, könnyű krémmé keverjük. A habtejszínt felverjük 1 cs vanillincukorral. A kihűlt diós sütit megkenjük a vaníliás krémmel, bevonjuk a tejszínhabbal, étcsokoládét reszelünk rá, és 2-3-órára hűtőszekrénybe tesszük. Kockára vagy hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!
Készítette Nyersné Vajda Márta