Habos diós kocka

Habos diós kocka

Egyszerű sütemény, amiben könnyű pudingos krém, tejszínhab és reszelt csokoládé koronázza a diós alapot.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Diós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 7 gr sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • 10 evőkanál víz
  • csipetnyi só

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 1.5 csomag főzős vaníliapuding
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A tetejére:

  • 2.5 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg étcsokoládé
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Kéz alá készítünk mindent. Először a krémet kezdjük készíteni. A másfél csomag pudingporból összesen 4 dl tejjel, 5 dkg cukorral sűrű pudingot főzünk, gyakori kevergetés mellett vízfürdőben kihűtjük, közben 1 teáskanálnyit belekeverünk a vajból, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Az átszitált sütőporral elkevert liszthez adjuk a darált diót. A kettéválasztott, szoba hőmérsékletű tojások habját csipetnyi sóval nagyon kemény habbá verjük.

A sütőt 180 fokra begyújtjuk. Nagy keverőtálban mixerrel fehéredésig keverjük a sárgájákat a porcukorral, majd a vízzel. Fakanállal apránként belekeverjük a diós lisztet, és lazán, de alaposan beleforgatjuk a habot is. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a diós masszát, óvatosan elegyengetjük a tetejét. A forró sütő középső rácsára csúsztatjuk, 25 perc sülés után elzárjuk a hőt, és még 5 percig benne hagyjuk. El ne felejtsük kivenni :) Közben ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik, lapos lesz.

Amíg sül, folytatjuk a krém készítését. Kézi mixerrel habosra keverjük a vajat a maradék porcukorral, vanillincukorral, és apránként belecsepegtetjük a vaníliakivonatot. A kihűlt pudingot kanalanként hozzáadjuk, könnyű krémmé keverjük. A habtejszínt felverjük 1 cs vanillincukorral. A kihűlt diós sütit megkenjük a vaníliás krémmel, bevonjuk a tejszínhabbal, étcsokoládét reszelünk rá, és 2-3-órára hűtőszekrénybe tesszük. Kockára vagy hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!

Készítette Nyersné Vajda Márta