Habos kosárkák bogyós gyümölccsel recept

Habos kosárkák bogyós gyümölccsel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1858

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nyáron érdemes ezt a fantasztikus desszertet elkészíteni, amikor érik az eper, a fekete és a piros ribiszke. A lédús gyümölcsöket könnyű mandulás tésztából készült kosárkákba töltjük, a tetejükre pedig tojáshabsapkát sütünk.

6 személyre

  • 1 adag mandulás linzertészta 30 percre behűtve

A tojáshabhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 5.5 dkg finom szemcséjű kristálycukor

A gyümölcsös töltelékhez:

  • 2 evőkanál finom szemcséjű kristálycukor
  • 1 evőkanál ribiszkezselé
  • 15 dkg eper összevágva
  • 20 dkg piros ribiszke
  • 20 dkg fekete ribiszke

Elkészítés

A sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat) előmelegítjük. A töltelékhez a kétféle ribiszkét egy lábasba tesszük a cukorral együtt, és alacsony hőfokon 5 percig főzzük, hogy a bogyók megpuhuljanak, de ne essenek szét. A tűzhelyről levéve hozzákeverjük az epret meg a ribiszkedzsemet, majd félretesszük.

Belisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd kibélelünk vele hat 9 cm átmérőjű, 2-3 cm mély, cakkos szélű, teflonbevonatú formát.

Megszurkáljuk a tésztát, majd a formákat rátesszük egy sütőlapra. Töltelék nélkül sütjük őket kb. 10 percig, majd leszedjük a tetejükről a zsírpapírt, valamint a nehezéknek használt babszemeket, és újabb 2-3 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kissé megpiruljanak.

Kivesszük a formákat a sütőből, és félretesszük őket hűlni. A sütő hőfokát 160 °C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat) mérsékeljük.

Közben elkészítjük a sütemény tetejére kerülő tojáshabot. Tiszta, zsírmentes tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd fokozatosan hozzákeverjük a kristálycukrot, hogy fényes, kemény habot kapjunk.

Óvatosan kivesszük a formákból a megsült tésztakosárkákat, és visszatesszük őket a sütőlapra. Szűrőkanállal a kosárkákba kanalazzuk a tölteléket. A visszamaradó levet kiöntjük, vagy valami más desszerthez felhasználjuk.

Mindegyik megtöltött kosárka tetejére annyi habot rakunk, hogy a gyümölcsöket teljesen befedje, aztán még egyszer betesszük a sütőbe, és addig sütjük őket, amíg a tojáshab megkeményedik, és itt-ott már barnás színt kap (kb. 10-15 perc).

Tipp:

• Amikor a ribiszkének és az epernek nincs szezonja, felengedett mélyhűtött gyümölcsöt is használhatunk. Málnával, szederrel vagy áfonyával is kipróbálhatjuk. A gyümölcsös töltelékből kicsurgó levet érdemes felfogni és eltenni, mert belekeverhetjük pl. zsírszegény natúr joghurtba, gyümölcssalátába, turmixba vagy jeges italba. Az egreses-almás habos kosárkák tésztájába mandula helyett meghámozott darált mogyorót teszünk, a töltelékhez pedig mérsékelt hőfokon kb. 10 perc alatt puhára főzünk 35 dkg megtisztított egrest és 30 dkg hámozott, kimagozott, felszelt almát 3 dkg kristálycukorral. A fölös levet leöntjük, majd fakanállal nagyjából szétnyomkodjuk a gyümölcsöket (ne pépesítsük teljesen). Kóstoljuk meg, és ha kell, tegyünk hozzá még egy kis cukrot. Egyenlően elosztjuk a tölteléket a kosárkák között, ráterítjük a tojáshabot, és az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• A tojásfehérje egyáltalán nem tartalmaz zsiradékot. Ezért, és mert igen gazdag fehérjeforrás, a zsírszegény étrend értékes eleme lehet. A fekete ribiszke igen gazdag C-vitaminban, négyszer annyit tartalmaz, mint az ugyanolyan mennyiségű narancs. A földieper nemcsak gazdag C-vitaminforrás, hanem egy ellágsav nevű fitovegyületet is tartalmaz, amelyről feltételezik, hogy véd a rák ellen.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 262 kcal (1092 kJ), fehérje 5 g, zsír 11 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 38 g, (ebből cukor 27 g), rost 3 g, C-vitamin, A-, E-vitamin, kalcium, réz, vas


Habos kosárkák bogyós gyümölccsel

Habos kosárkák bogyós gyümölccsel

Nyáron érdemes ezt a fantasztikus desszertet elkészíteni, amikor érik az eper, a fekete és a piros ribiszke. A lédús gyümölcsöket könnyű mandulás tésztából…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés