Habos mákos guba Nanó módra recept

Habos mákos guba Nanó módra
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1292

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hagyományosnál picit idő-, munka- és költség igényesebb az így készített mákos finomság, de az egyszerű módot jóval felülmúló ízharmóniával gazdagodunk :).

4 személyre

  • 10 db kifli
  • 3 db tojás ketté választva
  • 1 liter tej
  • 5 evőkanál porcukor (1+2+2)
  • 1 csomag vanillincukor
  • 2 dkg liszt
  • csipet só
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 0.5 db narancs reszelt héja
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 5 dkg darált mák

Elkészítés

Nyolc dl tejet felforralunk, közben a tojássárgájákat 2 ek porcukorral, a vanillincukorral és a liszttel habosra mixeljük. Hozzáadjuk a maradék hideg tejet, az egészet a felforrt tejbe csorgatjuk, állandóan keverve forráspontig főzzük, majd elzárjuk alatta a hőt, belekeverjük a citrusreszeléket, hűlni hagyjuk.

A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a kifliket ujjnyi vastagra felkarikázzuk, 2 részletben közepes méretű tepsibe terítjük, de ne fedjék egymást. Forró sütőben pár perc alatt ropogósra, aranyszínűre sütjük. A második adag gyorsabban megpirul, mint az első, ezért figyeljünk rá, el ne égessük. Légkeveréses sütőben 2 tepsiben egyszerre is behelyezhetjük a kiflikarikákat. A lényeg, hogy ne barnuljanak, csak piruljanak.

Az áfonyát megmossuk, langyos teába áztatjuk. A mákot 1 ek porcukorral elkeverjük. Kivesszük a kifliket a sütőből, felvisszük a hőt 180 fokra. Géppel felverjük a tojásfehérjét, majd 2 ek porcukrot teszünk bele, hozzáadjuk a friss citromlevet, és nagyon kemény habbá verjük. Sütőtálba vagy tortaformába halmozzuk a pirított kiflit, ráöntjük a sodó kétharmadát, megszórjuk a cukros mákkal, lazán elkevejük, rácsipkedjük a vajat, az egészet bevonjuk a habbal, rátesszük a lecsepegtetett áfonyát, és 10 percig sütjük. Ez alatt a hab közepe összeáll, a teteje színesre sül, a kifli pedig ropogós marad. Tálalásnál kevés sodót teszünk a nagyobb kockára vágott habos guba alá a tányérokra.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Habos mákos guba Nanó módra recepthez kapcsolódó receptek

Habos mákos guba Nanó módra

Habos mákos guba Nanó módra

A hagyományosnál picit idő-, munka- és költség igényesebb az így készített mákos finomság, de az egyszerű módot jóval felülmúló ízharmóniával gazdagodunk :).

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés