Hagymás torta

Hagymás torta

Amikor nincs szülinap, de ünnepelhetnékünk van!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 20 dkg liszt + a sütőformába
  • 8 dkg vaj + a sütőformába
  • 1 db tojás
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál olívaolaj

A töltelékhez:

  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 3 dkg margarin
  • 1 kg makói vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt (csapott)
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg füstölt sajt
  • só, bors
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet egy csipet sóval egy edénybe szitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat, majd addig gyúrjuk, míg zsemlemorzsaszerű állagot nem kapunk. Apránként hozzáadjuk a vizet, majd belisztezett felületen tésztát gyúrunk belőle. A tésztalabdacsot fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát belisztezett felületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy kivajazott, kilisztezett sütőformát. Villával megszurkáljuk, majd 15 percig elősütjük.

Közben a tojásfehérjét enyhén felverjük. A tésztát kivesszük a sütőből, vékonyan megkenjük a tojásfehérjével, majd további 5 percig sütjük.

Ezalatt a töltelékhez felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a margarint, beletesszük a vékony karikára vágott hagymát, majd folyamatosan kevergetve üvegesre pároljuk. A zsiradékot leöntjük róla, majd visszatesszük a tűzre, megszórjuk a liszttel, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan átkeverjük, végül hozzáadjuk a tejszínt.

A tölteléket a tészta közepére kanalazzuk, megszórjuk reszelt sajttal, és 25 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve rövid ideig hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, és melegen tálaljuk.