Hagymatorta recept

Hagymatorta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

105 perc

Megnézték:
1989

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Akár vendégeknek készítjük, akár családi vacsorán tálaljuk, a frissen kisült hagymatorta mindig jólesik. Hajdanán erjedőben lévő mustot kortyoltak hozzá, de egy üveg fehér újbort is bonthatunk mellé.

4 személyre

  • 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
  • 3 db tojássárgája
  • 2 kg vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 1.8 dl tejszín
  • 12 dkg vaj és egy kevés a sütőformához
  • 0.25 kiskanál köménymag
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 dkg élesztő
  • 1.25 dl langyos tej
  • 1 csipet só

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk, és a közepén kis fészket csinálunk. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, a mélyedésbe öntjük, és a kupac széléről rászórunk egy kevés lisztet. Letakarjuk a kovászt, és meleg helyen 15 percig kelesztjük.

A kovászos lisztet 2 dkg vajjal és 1/4 kiskanál sóval sima tésztává gyúrjuk, még 30 percig kelesztjük, majd 10 percig erőteljesen dögönyözzük, és újabb 30 percig kelesztjük

Megtisztítjuk a hagymát, és vékony karikákra vágjuk (ha van zöldséggyalunk, célszerű azzal szeletelni). Felforrósítunk 10 dkg vajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a lángról. Felverjük a tojásokat egy tálban, és összedolgozzuk a hagymával.

A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük; a formát kivajazzuk. A szalonnát felkockázzuk. Kinyújtjuk a tésztát, és a formába tesszük. Beleöntjük a hagymás keveréket, és rászórjuk a szalonnát és a köménymagot. 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 °C-ra(légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3- as fokozat) mérsékeljük. A tojássárgákat sóval és tejszínnel kikeverjük, a tortára öntjük, és 50 perc alatt készre sütjük.


Hagymatorta recepthez kapcsolódó receptek

Hagymatorta

Hagymatorta

Akár vendégeknek készítjük, akár családi vacsorán tálaljuk, a frissen kisült hagymatorta mindig jólesik. Hajdanán erjedőben lévő mustot kortyoltak hozzá, de egy…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés