Hagyományos mázas mézeskalács

Hagyományos mázas mézeskalács

Ez a sütemény nagyanyáink mézeskalácsára emlékeztet, ám ebben a szívbarát változatban a zsiradék egy részét almaszósz helyettesíti.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 18.5 dkg sima liszt (BL 51)
  • 1.5 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 0.75 kiskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg almaszósz
  • 4 evőkanál melasz vagy szirup
  • 1 db lazán felvert tojás
  • 5.5 dkg vaj
  • 11.5 dkg sötétbarna cukor
  • 2 kiskanál frissen reszelt gyömbér
  • 3.5 dkg finomra aprított kandírozott gyömbér
  • 8.5 dkg szitált porcukor a mázhoz
  • 1.5 evőkanál víz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Olajozóspray-vel befújunk egy 20 cm-es, négyzet alakú sütőformát. Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Egy másik tálban simára keverjük az almaszószt a melasszal és a tojással.

A vajat és a barna cukrot keverőtálba tesszük, és magas fordulatszámúra állított kézi mixerrel habosra keverjük. Alacsonyra állítjuk a sebességet, és belekeverjük az almaszószt. Rászórjuk a lisztkeveréket, és fakanállal éppen csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll. Belekeverjük a friss gyömbért.

A masszát a sütőformába töltjük. Körülbelül 45 percig sütjük, amikor a belsejébe szúrt hústűre már nedves morzsák nem tapadnak, akkor kivesszük. Konyhai rácsra tesszük, és 10 percig a sütőformában hagyjuk hűlni. Ezután kiborítjuk, és az aljára állítva a rácsra tesszük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

A kandírozott gyömbért a mézeskalács tetejére szórjuk. A porcukrot a vízzel megfelelő arányban keverve olyan sűrű mázat készítünk, amely a kanál hátulján megtapad. Villa segítségével a sütemény tetejére csorgatjuk, úgy, hogy egy kevés az oldalára is lefolyjon.