Hájas sütemény recept

Hájas sütemény

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Tündi konyha

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
354

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Régen az anyukám és az anyósom reszortja volt elkészíteni ezt a jól ismert hájas süteményt. Ki merem jelenteni, hogy szerintem az egyik legfinomabb tradicionális sütemény. Nekem mindig a gyerekkorom jut róla eszembe. Az egyik nagyon kedves ismerősömtől kaptam friss hájat, így az ünnepi asztalunkról nem hiányozhatott ez a finomság. Bevallom, most először készítettem... Dió- illetve gesztenyekrémmel töltöttem meg, de lekvárral is isteni finom! A hájas tészta is hajtogatott levelesekhez tartozik, csak itt a vaj helyet sertéshájat használunk. Az igaz, hogy kicsit macerás az elkészítése és előkészítése, de a végeredmény mindenért kárpótol, hiszen egy nagyon finom süteményünk lesz! :)

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tészta:

  • 50 dkg sertésháj (ledarált)
  • 25 dkg liszt (a hájhoz adjuk)
  • 45 dkg liszt (a tésztához adjuk)
  • 2 db tojássárgája
  • 2.5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál ecet
  • 0.5 evőkanál só
  • 0.5 evőkanál kristálycukor

Gesztenyekrém:

  • 250 g gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg ráma margarin (szobahőmérsékletű)
  • rumaroma (ízlés szerint)

Diótöltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojásfehérje
  • rumaroma (ízlés szerint)

Elkészítés

A 10 személyre számolt adagból nekem két nagy tepsi süteményem lett.

1. A hájat fél órára hideg vízben áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra felvágjuk és ledaráljuk.

2. A kisebb adag lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, míg a másik tészta el nem készül.

3. A nagyobb adag lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk, míg egy rugalmas, lágy tésztát nem kapunk.

4. Utána egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és a hűtőből elővett lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni.

Hajtogatás: A kinyújtott tészta bal oldalát a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is közepéig ráhajtjuk, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy hogy az alsó része most felül legyen. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük. Ezt háromszor ismételjük meg, mert így lesz szép leveles a tésztánk.

5. Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5x5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk.

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük. Ha megsült és kihűlt, porcukorral jól megszórjuk.

Gesztenyekrém elkészítése:

A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a margarinnal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük.

Diótöltelék elkészítése:

A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába bele keverjük és végül rumaromával ízesítjük.


Hájas sütemény recepthez kapcsolódó receptek

Hájas sütemény

Hájas sütemény

Régen az anyukám és az anyósom reszortja volt elkészíteni ezt a jól ismert hájas süteményt. Ki merem jelenteni, hogy szerintem az egyik legfinomabb tradicionális sütemény. Nekem mindig a gyerekkorom jut róla eszembe. Az egyik nagyon…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés