Hajtovány - sajtos, sós sütemény recept

Hajtovány - sajtos, sós sütemény
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
2046

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A légiesen könnyű tészta langyosan olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.

4 személyre

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 0.5 dl olaj
  • 2 teáskanál só (v.ízlés szerint)
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2.5 dkg élesztő (friss)
  • 1 db kicsi tojás a lekenéshez

Sajtos töltelék hozzávalói:

  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 0.5 teáskanál só

Elkészítés

Az élesztő futtassuk fel 1 dl langyos-cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal, és a felfuttatott élesztővel.

A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős...... keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen, kelesszük egy órán át.

Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.

A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a lágy margarint, a sót, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig. (sütés közben megfog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság)

Ezután az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk.


Hajtovány - sajtos, sós sütemény recepthez kapcsolódó receptek

Hajtovány - sajtos, sós sütemény

Hajtovány - sajtos, sós sütemény

A légiesen könnyű tészta langyosan olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés