Halas-rákos lasagne recept

Halas-rákos lasagne

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
2159

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a hallal és rákkal, valamint bőséges mennyiségű zöldséggel megtöltött lasagne magas tápértékű, vitaminokban gazdag fogás. A friss zöldségeket az évszak szerint válogatjuk össze: amikor már nem kapható zsenge zöldborsó, spárga és zöldbab, próbáljuk ki brokkolival, kelkáposztával és gombával. Vegyes zöldsalátával tálaljuk.

6 személyre

  • 25 dkg ricotta
  • 2 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma összevágva
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db kis édesköménygumó felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld összevágva
  • 0.5 kiskanál édesköménymag
  • 0.5 kiskanál szárított olasz fűszerkeverék
  • 1 csipetnyi csilipaprikapor
  • 12.5 dkg konyhakész tintahal
  • 12.5 dkg lazacfilé bőr nélkül, felkockázva
  • 12.5 dkg nyers tigrisgarnéla páncéljából kibontva
  • 12.5 dkg rákkoktélkeverék
  • 1.5 dl száraz fehérbor
  • 1.5 dl hal- vagy zöldségalaplé
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 db sárgarépa durvára vágva
  • 1 kg paradicsom felkockázva
  • 5 szál zöldbab falatnyi darabokra vágva
  • 1 db cukkini felszeletelve vagy felkockázva
  • 25 dkg spárgafej
  • 17 dkg friss vagy méllyhűtött zöldborsó
  • 40 dkg lasagne tésztalap, nem előfőzött
  • 2 db enyhén felvert tojás
  • 8.5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • frissen reszelt szerecsendió
  • só, fekete bors
  • Cayenne-bors

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy nagy lábasban felforrósítunk 2 evőkanálnyi olajat. Beleszórjuk a felkockázott édesköménygumót, a hagymát és a fokhagyma felét. Addig pároljuk, amíg a hagyma megfonnyad (5 perc), majd beletesszük a petrezselymet, az édesköménymagot, az olasz fűszerkeveréket, valamint a csiliport, és még 1-2 percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a tintahalat és a lazacot, majd 1 percnyi párolás után beletesszük a garnélát és a rákkoktélkeveréket is. Fél percig együtt pároljuk, azután szűrőkanállal az egészet kiszedjük, átrakjuk egy másik lábasba, és félretesszük.

A bort, a hal- vagy zöldségalaplét, a citromhéjat, a babérlevelet és a sárgarépát az első lábasban maradt léhez adjuk. 5 percig forraljuk, illetve addig, amíg besűrűsödik kb. 1 dl-nyire. Hozzáadjuk a paradicsomot, és magas hőfokon 3-4 percig tovább sűrítjük.

Beletesszük a zöldbabot és a maradék fokhagymát. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd beledobjuk a cukkinit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Újból lefedjük, és 5 percnyi főzés után hozzáadjuk a spárgát meg a zöldbabot. Lefedjük, és még 5 percig főzzük.

A maradék olajjal vékonyan kikenünk egy 28 cm hosszú, mély tűzálló tálat. A zöldség nagyjából kétharmad részét szűrőkanállal kiemeljük a mártásból, és a tűzálló tálba tesszük (a babérleveleket kidobjuk), majd egy rétegben lefedjük lasagnelapokkal, úgy, hogy kissé átfedjék egymást. Ráterítjük a halas-rákos keveréket, majd egy újabb réteg tésztát. Azután ráöntjük a maradék zöldséget és mártást, végül a tetejére ismét egy sor tészta kerül.

Összekeverjük a ricottát a tojással és a parmezán sajttal. Egy kevés szerecsendióval, sóval, fekete és cayenne-i borssal ízesítjük, és egyenletesen szétterítjük a lasagne tetején, majd rácsurgatjuk a maradék olívaolajat.

Körülbelül 30 percig sütjük a sütőben, amíg az egész jól átforrósodik, és a teteje itt-ott barnára pirul. Azonnal, még melegen tálaljuk.

Tipp:

• Ha nem kapunk igazán finom friss paradicsomot, tegyünk a mártásba 1 evőkanálnyi sűrített paradicsomot és egy csipetnyi cukrot is. A vegetáriánus lasagnéból kihagyjuk a halat és a rákot. Helyette megnöveljük a zöldségek mennyiségét, 10-12 szál zöldbabot és 3 cukkinit használunk, továbbá 40 dkg jól lecsepegtetett konzerv flageolet babot. A zöldségeket az adott évszaknak megfelelően válogatjuk össze. Például elhagyjuk a zöldbabot, és a zöldborsó menyiségét 25 dkg-ra növeljük, az édesköménygumó helyett 2 zellerszárat, a friss paradicsom helyett pedig 80 dkg konzerv darabolt paradicsomot használunk. Ha nem szeretjük valamelyik tengeri hozzávalót, akkor hagyjuk ki. A többi összetevő mennyiségét ennek megfelelően kell növelni.

Miért egészséges?

• A zsíros húsú halak, mint például a lazac, ómega-3 zsírsavakban gazdagok. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a szívkoszorúér-betegség és a stroke kialakulásának kockázatát. A mediterrán étrend egészségesebb az átlagos európainál. Ennek egyik oka az, hogy a vaj és az egyéb telített zsírsavak helyett olívaolajat használnak, mely egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 595 kcal (2481 kJ), fehérje 38 g, zsír 22 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 60 g, (ebből cukor 11 g), rost 6 g, A-, B1-, B12-, C-vitamin, kalcium, réz, E-vitamin, folsav, niacin, vas, kálium, szelén, B2-vitamin


Halas-rákos lasagne recepthez kapcsolódó receptek

Halas-rákos lasagne

Halas-rákos lasagne

Ez a hallal és rákkal, valamint bőséges mennyiségű zöldséggel megtöltött lasagne magas tápértékű, vitaminokban gazdag fogás. A friss zöldségeket az évszak szerint válogatjuk össze: amikor már nem kapható zsenge zöldborsó, spárga és…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés