Halleves farkassügérből recept

2.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
877

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a színpompás leves könnyű, mégis laktató. A kockára vágott vaskos haldarabokat és az apró kagylótésztát édesköménnyel és póréhagymával párosítjuk ebben az ínycsiklandó kezdő fogásban. Kínáljunk mellé vastag szelet ropogós és meleg magvas kenyeret vagy mákkal megszórt péksüteményt.

6 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db póréhagyma felkarikázva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db édesköménygumó durvára összevágva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld összevágva
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 2 db paradicsom meghámozva, kimagozva és feldarabolva
  • 2 evőkanál tejszín
  • 9 dl halalaplé
  • 12.5 dkg conchigliette (kis kagylótészta)
  • 45 dkg farkassügérfilé bőr nélkül, nagyobb darabokra vágva
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 12.5 dkg páncéljából kibontott főtt garnélarák
  • 0.5 kiskanál csiliszósz (ízlés szerint)

Elkészítés

Egy nagyobb méretű, vastag fenekű lábasban felhevítjük az olajat. Azután hozzáadjuk a póréhagymát meg az édesköményt, és időnként megkeverve nagyjából 5 percig pirítjuk.

Felöntjük a borral és a halalaplével, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a tésztát, egyszer megkeverjük, majd csendesen főzzük, amíg a tészta csaknem megfő (kb. 8 perc).

Óvatosan belekeverjük a haldarabokat és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alacsony hőfokon 2-3 percig főzzük, illetve addig, amíg a hal megfő, de még nem esik szét.

Közben 2 evőkanál vízzel simára keverjük a kukoricakeményítőt. Hozzáadjuk a leveshez, amelyet állandó keverés közben felforralunk. Beledobjuk a főtt garnélarákot, és 1 perc alatt átforrósítjuk.

Ízlés szerinti mennyiségben hozzáadjuk a csiliszószt, majd a tejszínt meg a petrezselymet, végül jól elkeverjük, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A különféle fajtájú és márkájú csiliszószok íze erősen eltérő lehet, vannak köztük nagyon csípősek is, ezért ha még nem ismerjük a kiválasztott terméket, akkor először csak néhány cseppet tegyünk belőle az ételbe. Ha nem érezzük elég intenzívnek a leves ízét, utána még adhatunk hozzá egy kis csiliszószt. • A farkassügérfilé és a garnélarák helyett vegyünk 45 dkg ördöghalfilét és 45 dkg tisztított kagylót. Ez utóbbit a hallal együtt tegyük a levesbe. Az édeskömény helyett adjunk hozzá 4 felszeletelt zellerszárat és 2 kockára vágott sárgarépát. A végén ne felejtsük el kidobni azokat a kagylókat, amelyek a főzés során nem nyíltak ki. • Tejszín helyett használhatunk zsírszegény natúr joghurtot is, de ne forraljuk a levest, ha a joghurtot már beletettük, mivel kicsapódik. • El is hagyhatjuk a csiliszószt, ha helyette 2 evőkanál száraz fehér vermutot öntünk a leveshez, a petrezselyem helyett pedig összevágott friss kaporral ízesítjük.

Miért egészséges?

• A fehér húsú hal gazdag fehérjeforrás, és csak kevés zsírt tartalmaz. Megfelelő mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, amely nélkülözhetetlen a vörösvértest képződéshez és az idegrendszer egészséges működéséhez. • Az édeskömény gumója és levele az átlagosnál több fitoösztrogént tartalmaz. Ez a természetes növényi hormon segít a szervezetből kiüríteni a felesleges ösztrogént, amelynek magas szintje növeli azemlőrák kialakulásának kockázatát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 263 kcal (1097 kJ), fehérje 21 g, zsír 7 g (ebből telített 1,5 g), szénhidrát 20 g, (ebből cukor 2,5 g), rost 2 g, B1-, B6-, B12-, E-vitamin, niacin, C-vitamin, réz, vas, szelén, kálium


Halleves farkassügérből recepthez kapcsolódó receptek

A kép nem található/var/www/vhosts/www.receptvarazs.hu/

Halleves farkassügérből

Ez a színpompás leves könnyű, mégis laktató. A kockára vágott vaskos haldarabokat és az apró kagylótésztát édesköménnyel és póréhagymával párosítjuk ebben az ínycsiklandó kezdő fogásban. Kínáljunk mellé vastag szelet ropogós…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés