Halleves füstölt heringből recept

Halleves füstölt heringből

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2563

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kamra polcán található konzervekből néhány friss zöldség és fűszernövény segítségével gyors és mégis különleges hallevest készíthetünk.

4 személyre

  • 0 só és só és fekete bors
  • 1 db póréhagyma vastagon felkarikázva
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 6 dl forrásban lévő víz
  • 2 evőkanál metélőhagyma apróra vágva
  • 30 dkg kisméretű újburgonya négyfelé vágva
  • 1 szétmorzsolt halleveskocka
  • 3 dl teljes (zsíros) tej
  • 1 tejszínes csemegekukorica-konzerv
  • 20 dkg olajban eltett füstölt hering alaposan lecsepegtetve, bőr nélkül

Elkészítés

Egy közepes méretű lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a póréhagymát, és mérsékelt lángon pirítjuk 2 percig, vagy amíg éppen csak puhulni kezd. Hozzáadjuk a burgonyát, és újabb 2 percig pirítjuk. Felöntjük a forrásban lévő vízzel, beletesszük a halleveskockát és a babérlevelet, majd felforraljuk. Mérsékeljük a hőfokot, lefedjük a lábast, azután 15percig csendesen főni hagyjuk.

Kidobjuk a babérlevelet. Belekeverjük az ételbe a tejet, a tejszínes kukoricát (ha nem kapunk készen, mi magunk is elkészíthetjük morzsolt kukoricából), valamint a metélőhagyma és a petrezselyem felét. A füstölt heringet villával darabokra törjük, és a levesbe tesszük. Megkóstoljuk az ételt, és szükség szerint utánaízesítjük. Felforraljuk, majd azonnal levesszük a tűzhelyről, nehogy a hering szétfőjön.

A levest mélytányérokba merjük, és az adagokat a maradék metélőhagymával és petrezselyemmel díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Az újburgonya főzés közben nem esik szét, de használhatunk nagyobb méretű, lisztes burgonyát is, amelytől a leves enyhén besűrűsödik. Ez utóbbit megtisztítva és feldarabolva tesszük bele. • A kukoricás hallevest makrélával is elkészíthetjük. A konzerv füstölt hering helyett 20 dkg darabokra tördelt füstölt makrélafilét használunk (bőr és szálka nélkül). A csípős változathoz 2 evőkanál tormakrémet keverünk az ételbe, amikor a tejszínes kukoricát beletesszük. • Rákkal és angolszalonnával is elkészíthetjük a levest. 10 dkg füstölt szalonnáról levágjuk a bőrét, apró darabokra vágjuk, és az 1. lépésben a póréhagymával együtt pirítjuk. Füstölt hering helyett kb. 15 dkg sós lében eltett rákhúst adunk a leveshez, a levével együtt. • Enyhén csípős, pikáns tonhallevest készíthetünk, ha a póréhagymával együtt a serpenyőbe teszünk 2 gerezd összezúzott fokhagymát és 1 nagy citrom reszelt héját. A füstölt hering helyett 20 dkg vízben eltett, lecsepegtetett tonhalat adunk a leveshez. Tálaláskor a metélőhagyma és a petrezselyem mellett 1 kimagozott és apróra vágott, enyhén csípős, zöld csilipaprikát is a tetejére szórunk.

Miért egészséges?

• A konzervhalak, mint amilyen a füstölt hering vagy a szardínia, gazdagok kalciumban. Mivel a kis halak vagy halszeletek szálkái a konzerválási eljárás során szétesnek, ezért a hal húsával együtt megehetjük őket. • A zsíros húsú halak, mint például a füstölt hering, ómega–3 zsírsavakban gazdagok. Ezek a vegyületek csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 330 kcal (1376 kJ), fehérje 15 g, zsír 14 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 40 g, (ebből cukor 7 g), rost 4 g, B6-, B12-vitamin, C-vitamin, folsav, szelén


Halleves füstölt heringből recepthez kapcsolódó receptek

Halleves füstölt heringből

Halleves füstölt heringből

A kamra polcán található konzervekből néhány friss zöldség és fűszernövény segítségével gyors és mégis különleges hallevest készíthetünk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés