Halleves paprikás polentával recept

Halleves paprikás polentával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
1098

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ennek a finom hallevesnek a jó alaplé adja meg az ízét. Ha nincs kéznél házilag elkészített alaplé, igyekezzünk a lehető legjobb minőségű leveskockát beszerezni. A leves mellé kínált polentát készítsük el előre, így az ételt akár az utolsó percben is megfőzhetjük. Ez ideális megoldás, ha ebédre vendégeket várunk.

4 személyre

  • 1 db babérlevél
  • 1 friss piros csilipaprika, kicsumázva (ízlés szerint)
  • 1 db édesköménygumó hosszában négyfelé vágva és vékonyan felszeletelve
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 szál petrezselyemzöld
  • 2 db sárgarépa hosszában félbevágva és vékonyan felszeletelve
  • 2 db zellerszár vékonyan felkarikázva
  • 1 db mogyoróhagyma apróra vágva
  • 9 dl halalaplé, lehetőleg házi
  • 1 szál friss kakukkfű
  • 1 db vékony csíkokban levágott vagy durvára reszelt héja
  • 20 dkg ördöghalfilé kis darabokra vágva
  • 20 dkg fehér húsú halfilé bőr nélkül, kis darabokra vágva (pl. tőkehal)
  • só és fekete bors, édeskömény zöldje vagy friss kapor a díszítéshez

A paprikás polentához

  • 2 piros húsú paprika hosszában félbevágva és kicsumázva
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 1 kiskanál só
  • 20 dkg instant polenta (kukoricadara)

Elkészítés

A polentát előre elkészítjük. A sütőt magas hőfokon előmelegítjük. A félbevágott paprikákat vágott oldalukkal lefelé fordítva a grillsütő rácsára tesszük, és addig grillezzük, amíg a héjuk meg nem feketedik (kb. 10 perc). Könnyebben lejön a paprikák héja, ha műanyag zacskóba tesszük őket, és megvárjuk, amíg annyira kihűlnek, hogy meg tudjuk fogni. Lehúzzuk a paprikák héját, majd hosszában 5 mm széles csíkokra vágjuk és félretesszük őket.

A kukoricadarát a sóval együtt a csomagoláson található útmutatás szerint felforraljuk. Állandó kavargatás közben addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Egy műanyag vágódeszkát vagy tálcát enyhén bevizezünk, és kiborítjuk rá a polentát. Benedvesített spatulával 1 cm vastag téglalappá simítjuk. Ferde vonalban rátesszük a paprikacsíkokat, és finoman benyomkodjuk őket a polentába. Benedvesített éles késsel a téglalap széleit egyenesre vágjuk, majd félretesszük hűlni.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat), majd kikenünk egy tepsit. Aztán a parmezán sajtot a polenta tetejére szórjuk, és a téglalapot 16 csíkra vágjuk. A csíkokat a tepsibe tesszük, és 15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad. 2 percet várunk, hogy a csíkokat meg tudjuk fogni, ekkor áttesszük őket egy rácsra, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek.

Elkészítjük a levest. Az alaplevet egy fazékba öntjük. A babérlevélből, a petrezselyemből és a kakukkfűből fűszercsokrocskát kötünk, és a zellerszárral, az édesköménnyel, a sárgarépával, a citromhéjjal, a mogyoróhagymával, a fokhagymával és, ha azt is használunk, a csilipaprikával együtt a fazékba tesszük. Alacsony hőfokon felforraljuk, majd csendesen addig főzzük, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak (5 perc). Lefedjük, levesszük a tűzhelyről, és 10-20 percig állni hagyjuk, hogy a leves minél aromásabb legyen.

Kivesszük a fűszercsokrocskát és a félbevágott csilipaprikát a levesből, és kidobjuk. Mérsékeljük a hőfokot, majd az ételhez adjuk a kétféle halfilét, s addig posírozzuk, amíg a halhús elveszti áttetsző állagát, és már omlósnak látszik (kb. 4 perc). Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A csíkokra vágott polentát egy tálra helyezzük. A levest előmelegített mélytányérokba merjük, és édeskömény zölddel vagy kaporral díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Gombás polentát úgy készíthetünk, hogy 15 dkg felszeletelt gombát 1 gerezd összezúzott fokhagymával és 1 evőkanálnyi apróra vágott mogyoróhagymával 1 evőkanál olívaolajon kb. 5 percig pirítunk. Hozzáadunk 1 evőkanálnyi felaprított metélőhagymát, és a csíkokra vágott polentára szórjuk. Meghintjük 2 evőkanálnyi reszelt parmezánnal, és sütőben barnára pirítjuk.

Miért egészséges?

• A zeller és az édeskömény káliumot tartalmaz. A zeller vízhajtó hatású: csökkenti a víz- és sóvisszatartást. • Az egyéb fehér húsú halakhoz hasonlóan a tőkehal és az ördöghal is alig tartalmaz energiát és zsírt.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 370 kcal (1543 kJ), fehérje 29 g, zsír 6 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 47 g, (ebből cukor 10 g), rost 5 g, A-, C-vitamin, B12-vitamin, folsav, kálium, B1-vitamin, szelén


Halleves paprikás polentával recepthez kapcsolódó receptek

Halleves paprikás polentával

Halleves paprikás polentával

Ennek a finom hallevesnek a jó alaplé adja meg az ízét. Ha nincs kéznél házilag elkészített alaplé, igyekezzünk a lehető legjobb minőségű leveskockát beszerezni. A leves mellé kínált polentát készítsük el előre, így az ételt akár…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés