Hamburger céklával recept

Hamburger céklával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1267

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a házilag készített hamburger egészségesen sovány és nagyon ízletes. 

4 személyre

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4 evőkanál száraz fehérbor
  • 45 dkg sovány felszeletelt marhafelsál vagy -fartő, a zsíros részek levagdosva és kis darabokra vágva
  • 5 db mogyoróhagyma apróra vágva
  • 2 szelet Graham kenyér héjastul
  • 2 közepes méretű vöröshagyma vastagon felszeletelve
  • 4 fokhagymás-zöldfűszeres vagy sima focaccia zsemle
  • 5 dkg vízitorma só és bors

A bazsalikomos céklához

  • 12 friss bazsalikomlevél csíkokra vágva
  • 2 nagyobb főtt cékla (nem ecetes) kockára vágva
  • 2 kiskanál extra szűz olívaolaj, néhány csepp balzsamecet

Elkészítés

A Graham kenyeret kis darabokra törjük, és egy tálba tesszük. Ráöntjük a bort, majd félrerakjuk.

A húst ledaráljuk (ha robotgépet használunk, ügyeljünk rá, nehogy túl finomra daráljuk). Hozzáadjuk a kenyeret, és jól összekeverjük a hússal, majd a masszát egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát és a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 4 pogácsát formálunk a masszából, amelyeket kisütésig a hűtőszekrénybe teszünk.

A kockára vágott céklát és a csíkokra vágott bazsalikomot egy tálba rakjuk, rálocsoljuk az olajat és a balzsamecetet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Óvatosan összekeverjük, majd lefedjük, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.

Mérsékelt hőfokon felforrósítunk egy bordás öntöttvas vagy teflonserpenyőt. Kikenjük egy kevés olívaolajjal, beletesszük a hagymakarikákat, majd megfonnyasztjuk és mindkét oldalukon enyhén megpirítjuk őket (6-8 perc). Kivesszük a hagymát a serpenyőből, és melegen tartjuk.

A serpenyőt újból kikenjük egy kevés olívaolajjal. A focaccia zsemlét félbevágjuk, a feleket vágott oldalukkal lefelé a serpenyőbe tesszük, és kissé megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, tányérra rakjuk, és megkenjük egy kevés olajjal. A húspogácsákat a serpenyőben, mérsékelten magas hőfokon 3-4 percig sütjük. Húslapáttal óvatosan megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is 3-4 percig sütjük. Visszatesszük a hagymát a serpenyőbe, és néhány percig együtt sütjük a hamburgerrel, hogy felmelegedjen.

A focaccia zsemlék alsó felét pirított oldalukkal felfelé tányérokra helyezzük. Mindegyikre ráteszünk egy-egy hamburgert, arra pirított hagymát, céklasalátát és vízitormát, majd lefedjük őket a zsemle felső felével, s azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A marhahúst a hentesnél is ledaráltathatjuk, de egy éles késsel mi is felapríthatjuk. Az állaga ilyenkor durvább lesz, mint a darált húsé. • A sütőben sütött, nagyobb hasábokra vágott burgonya egészségesebb, mint az olajban sült. A sütőt 240 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 9-es fokozat). Felforrósítunk egy tepsit. 4 megmosott burgonyát héjastul vastag cikkelyekre vágunk, és műanyag zacskóba teszünk. Hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi napraforgó- vagy olívaolajat, 1-2 kiskanálnyi szárított petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd jól összerázzuk, hogy a burgonyát mindenhol bevonja az olaj és a petrezselyem. A felforrósított tepsibe borítjuk, és egyszer-kétszer megforgatva addig sütjük, amíg körös-körül aranybarnára pirul (45-50 perc). Azonnal tálaljuk.

Miért egészséges?

• A készen kapható és a gyorsétteremi hamburgerek kb. 21% zsírt tartalmaznak, ez a házilag készített változat viszont csak 11%-ot, és annak is a zöme egyszeresen telítetlen zsírsav, amely egészséges, mivel csökkenti a szívkoszorúér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát. • A vöröshagyma, a mogyoróhagyma és a fokhagyma a liliomfélék családjába tartozik, és egy allicin nevű fitovegyületet tartalmaz, amely elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és erősíti az immunrendszert.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 280 kcal (1168 kJ), fehérje 31 g, zsír 9 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 18 g, (ebből cukor 8 g), rost 3 g, B1-, B6-, B12-, E-vitamin, niacin, cink, B2-vitamin, folsav, A-vitamin


Hamburger céklával recepthez kapcsolódó receptek

Hamburger céklával

Hamburger céklával

Ez a házilag készített hamburger egészségesen sovány és nagyon ízletes. 

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés