Házi madártej recept
Beküldő: blahunka Attiláné Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Gyermekek kedvence, de család kedvencéhez is tartozik, mivel egyszerű az elkészítése.
- 1 liter tej
- 6 db tojás
- 10 dkg cukor
Elkészítés
Egy liter tejhez használjunk 6 darab tojást, ízlés szerint cukrot. Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A tejet, a cukrot, (esetleg 2 evőkanál vaníliaesszenciát ), tegyük egy edénybe. Lassú tűzön, állandó keverés melegítsük fel kb. 65–70 C fokra, de ne forraljuk fel.
1-1,5 deci tejjel keverjük jól el a tojássárgákat, majd vékony sugárban, állandó keverés mellett csurgassuk hozzá a tejhez. Alacsony hőfokon addig keverjük, amíg kicsit besűrűsödik. Nem szabad túl sokáig főzni, mert akkor a tojás kicsapódhat. Végül keverjük bele egy fél citrom reszelt héját is, ettől kicsit pikáns ízt kap.
A tojásfehérjékből, egy csipet sóval, 20 g porcukorral és csepp citromlével verjünk – a legjobb kézi mixerrel – kemény habot. Ha 2 csepp 10 százalékos ételecetet adunk hozzá, akkor a habgaluska igazán szép fényes is lesz. Melegítsünk – de ne forraljunk – egy nagyobb lábasban vizet, és amikor a víz már forró, akkor a kemény tojásfehérjehabból kanállal szaggassunk galuskákat és tegyük a víz felszínére. A galuskáknak 1 – 1 perc elegendő mindkét oldalukon a vízfürdőből. Ez idő alatt körülbelül kétszeresükre fognak dagadni, így szaggatáskor számoljunk a növekedéssel, ne rakjuk túl sűrűn a habgaluskákat.
Ha a galuska elkészült, akkor szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le és tegyük a madártej tetejére. A madártej hidegen az igazi, így tálalás előtt jól hűtsük be, és így adagoljuk majd kis tálkákba.
Természetesen, mint minden kedvelt édességnek, így a madártejnek is különböző változatai ismertek.
Ízlés szerint megbolondíthatjuk egy kis rumba áztatott mazsolával, vagy a habgaluskákat díszíthetjük tálalás előtt vágott mandulával is – ilyenkor az úszó szigetek helyett úszó süniket kapunk.
A franciák a madártejet a végén még karamellszósszal is meglocsolják.
A csokoládéimádók látványosabbá és finomabbá tehetik csoki öntettel is. Természetesen gőz fölött olvasztott, magas kakaótartalmú csokoládéból az igazi. Egy csipet fahéj is egész különleges ízt ad.