Házi sajtos pogácsa recept

Házi sajtos pogácsa
4.5 16

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
taksi

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
21180

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Pogácsa készítési javaslatok Ferenc nagymamája szerint: A pogácsa állaga, a lelke. A pogácsa tésztája legyen hamvas és omlós, az íze kellemes, küllemre pirospozsgás és legyen réteges. Az összetevőkre fordítsunk nagy figyelmet. 1. A házi tejfölt legalább 1-2 órával a sütés előtt kezdjük el lecsepegtetni, de mégjobb, ha előző este elvégezzük a műveletet, mert így több savó csöpög ki belőle – ezáltal finomabb tejfölt kapunk. 2. A lisztet szitáljuk át, így több levegő kerül a pogácsába, amitől az omlósabb lesz. 3. Csak vajat használjunk! Lehet teavaj is, a margarin nem jó. 4. A tészta pihentetése legalább fél órán keresztül történjen, de több időt is rászánhatunk. 5. A pogácsák kiszaggatása után megmaradt tésztát újból gyúrjuk össze, és szaggassuk ki, mindaddig, míg az el nem fogy. Így kicsit keményebb tésztát kapunk, de ez a minőségen nem változtat. Gyúrás dagasztás 1. A kényesebbek először robotgéppel dolgozzák össze a hozzávalókat (a bátrabbak ezt elhagyhatják), majd a kezünkkel gyúrjuk, formázzuk tovább a masszát, egészen addig, amíg a tészta összeáll, és könnyedén elválik az edény falától. 2. Később ezt a karizom-erősítő műveletet a lisztezett deszkán is megismételjük. Rétegezés: A tészta hozzávalóinak összedolgozása, összegyúrása és az első hosszabb idejű (40-60 perces) kelesztés után érdemes a pogácsatésztát háromszor áthajtogatni, így érhetjük el, hogy állaga leveles legyen. Hajtogatás: 1.A tésztát téglalap alakúra hajtjuk, majd a két rövidebb oldalát behajlítjuk egymásra, először az egyik végét, majd rá a másik felét is. Így három réteget kapunk egymáson. 2.Letakarjuk, pihentetjük 15-20 percet, majd megint téglalappá nyújtjuk, és megismétejük a hajtogatást még legalább kétszer. Rácsozás, szaggatás, sodrás: 1. A pogácsát 3-5mm mélységben egy éles kés segítségével rácsozzuk. 2. A pogácsa szaggató mérete legalább 5cm átmérőjű legyen, mert így sütés után is megérezzük a pogácsa belső finom ízeit. 3. Szaggatás után a pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk „sodorjuk” majd így tesszük azokat a kivajazott tepsire Szép mosolygósra sütés: Szép színe lesz a pogácsának, ha a sütés előtt megkenjük a pogácsák tetejét tojássárgájával vagy tojásfehérjével, vagy egy egész felvert tojással, vagy egy egész felvert tojásban elkevert kevés tejjel. „Az igazi pogácsa kemencében sütve a legfinomabb."

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg házi (vagy tea)vaj
  • 4 dl házi tejföl
  • 2.5 dkg élesztő
  • 0.5 dl 0.5 dl házi tej
  • 3 dkg só
  • 1 kiskanál cukor
  • 4 db tojás sárgája

A tetejére:

  • 10 dkg Edami típusú reszelt sajt
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

Előkészítés: Csöpögtessük le a tejfölt szitába helyezett tiszta tüllön keresztül, legalább 1-2 órán át.

A házi tejet langyosítsuk meg, majd öntsük egy bögrébe keverjük össze a cukorral és az élesztővel, majd tegyük meleg helyre felfuttatni (10-15 perc).

A vajat langyosítsuk fel szobahőmérsékletűre , majd a sajt, és a tojás kivételével keverjük össze a hozzávalókat.

Alaposan gyúrjuk át a hozzávalókat, míg pogácsatészta masszát nem kapunk.

A kapott tésztát helyezzük kelesztőtálba, fedjük le, és legalább fél órán keresztül pihentessük. Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a pogácsa alapanyagát, majd ismét helyezzük a belisztezett kelesztőtálba, ahol újból legalább fél órát pihentetjük. Ismét nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a tésztát. Megint pihentessük fél órát, utána lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk a tésztát.

Rácsozzuk be kb. 3mm mélyen a tésztát egy kés segítségével, majd a 7cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk pogácsákat. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk „sodorjuk” majd tegyük azokat kivajazott tepsire Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal,. Rövid pihentetés után – kb. 15 perc – előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat, elektromos sütőnél 160-170º C)aranybarnára sütjük.

Az illatán és a színén látjuk, amikor kész.

Sütés után kis időre letakarjuk a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.


Házi sajtos pogácsa recepthez kapcsolódó receptek

Házi sajtos pogácsa

Házi sajtos pogácsa

Pogácsa készítési javaslatok Ferenc nagymamája szerint: A pogácsa állaga, a lelke. A pogácsa tésztája legyen hamvas és omlós, az íze kellemes, küllemre pirospozsgás és legyen réteges. Az összetevőkre fordítsunk nagy figyelmet. 1. A házi…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Házi sajtos pogácsa recepthez

taksi - 2012. július 24.
A tésztába nem tettem..
taksi - 2012. július 24.
4 tojássárgája
Palag Jánosné - 2012. július 24.
A tésztájába nem kell tojás?
thumb
vajdamarta - 2010. augusztus 19.
Taksi, te nagyon szakszerűen állsz hozzá. Csak nem ez a szakmád? Irigyellek!
mariscuta - 2010. március 13.
Finom!