Házi szilvalekvár recept
Beküldő: blahunka Attiláné Nehézség: Elkészítési idő: 800 perc
Megnézték: |
Sütőben készült, és így egyszerűbb az elkészítés és egészségesebb is, mint a boltban vásárolt.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 5 kg besztercei szilva
- 1 dl ecet
- szalicil
Elkészítés
Vegyük elő legnagyobb edényünket, egy igazi a jó vastag fenekű, rozsdamentes fazekat. Töltsünk az aljába 1 deci, legfeljebb 10 %-os ecetet, majd tegyük bele a kimagozott szilvát. Ha villanytűzhelyünk van, akkor állítsuk be a sütőt, kb. 120 fok körülire, ahol csak gyöngyözik. Sok óra múlva megérezzük a jellegzetes szilvalekvár szagot. Ezt a hosszú sütési idő alatt oxidálódó gyümölcsöt.
Ha már eltelt a hosszú sütési idő, akkor tegyük még a lapra, és ott már nem muszáj keverni, csak néh-néha megnézni, és ha már úgy látjuk, hogy lekvár van belőle, akkor a kiforrázott üvegekbe töltjük és egy pici szalicit teszünk rá, hogy biztosak legyünk abban, hogy el fog állni télen. Ezután száraz dunsztban hagyom kihűlni, ami azt jelenit, hogy a sütőt 80 fokon bekapcsoljuk és betesszük az üvegekben lévő lekvárral. Ezután már mehet a kamrába elhelyezésre. Ebből a mennyiségből 4 üveg készül.