Házi zsír, tepertő zsírszalonnából sütve recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Házi tepertőt, finom sertészsírt nem csak falusi disznóvágáskor, nagy mennyiségben lehet készíteni. Hentesnél vásárolt 1 kg zsírszalonnából 35 dkg tepertő és 55 dkg zsír sült ki. Árban harmada a boltinak, ízben összehasonlíthatatlan. Megéri ’egy füst alatt’ megduplázni a mennyiséget. A hófehérre dermedt sült zsír pogácsába, óriási abrosznyira húzogatott rétestésztába gyúrva vagy póriasan foszlós kenyérre kenve régi, olajmentes ízeket idéz. A tepertő pástétomnak vagy pogácsába hajtogatva, netán puha kenyérrel zöld- vagy lila hagyma társaságában, durva sóval megpergetve hagyományos, de egyre inkább elfeledett étel. A sokak étrendjében tiltott finomság csokival vetekedő boldogsághormonokat szabadít fel! És kis mennyiségben nem is hizlal - mondom én...
A recept hozzávalói ( személyre)
- 3 kg apróra vágott zsírszalonna
- 9 dl víz
- 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
Elkészítés
A zsírszalonnát kb. 3 cm-esre kockázzuk. Mélyebb, 2,5-3 literes Zepter vagy másfajta, rétegesen vastag aljú fazékba helyezzük, ráöntjük a vizet, felforraljuk, majd kb. 30-40 percig közepes lángon forraljuk, fém kanállal 5 percenként megkeverjük. Amikor elfövi a vizet és megkezdődik a saját zsírjában sülés, mellé állunk és állandóan kevergetjük, hogy ne tudjon odakapni az alja. Ha szeretjük a fokhagyma ízét, a tisztított gerezdeket negyedbe vágva ekkor tegyük a sülő zsírba.
Van, aki ilyenkor hozzáönt 1 dl tejet, hogy a tepertő sötétebb és porhanyósabb legyen. Ebben az esetben viszont nagyon kell vigyázni, hogy ki ne fusson a zsír, ezért inkább nagyon vékony sugárban öntsük a tejet, és ne feledkezzünk meg a szünet nélküli kavargatásról. S mikor az ember már harmadik kézért esedezik, akkorra szép világosbarnára pirul a tepertő, gyönyörű méz-sárga lesz a zsír, elérkezik a szűrés ideje hőálló üvegbe, a szűrőben levő tepertőből a zsír enyhe kinyomkodása.
A már langyos zsír légmentesen lefedve - akár csavaros befőttes üvegbe átöntve - hűvös helyen tartandó, a tepertő pedig kisebb tálkában várhat a sorára. Ha nem vagyunk elég ügyesek a kavarásnál és mégis odakapna a sűrűsödő anyag, rögtön tegyük át másik hasonló edénybe. A teflont a zsírsütés nagy hőfoka miatt nem ajánlom. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta