Héjában sült krumpli sajttal töltve recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 75 perc
Megnézték: |
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 4 db nagy burgonya (lisztes fajta)
A sajtos töltelékhez
- 2 evőkanál metélőhagyma apróra vágva
- 1.25 dl tejföl
- 10 dkg cheddar vagy gouda sajt
- só, bors
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütőnél 180 °C, gázsütőnél 3.-4. fokozat). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Kefével sikáljuk tisztára a burgonyát, konyhai papírtörlővel töröljük szárazra, majd tegyük a tepsibe, és kenjük meg olajjal. Süssük a forró sütőben kb. 1 órán keresztül.
Közben reszeljük durvára a sajtot. A felét keverjük össze a tejföllel és 1 evőkanál metélőhagymával, ízesítsük sóval és borssal.
Hagyjuk a burgonyát kis ideig hűlni, majd a tetejéből vágjunk le vízszintesen egy kb. 1 cm vastag szeletet. Vájjuk ki a burgonyabelet, a héjban hagyjunk kb. 1 cm vastag részt. A kivájt burgonyabelet tegyük egy tálba és villával nagyjából nyomkodjuk szét, majd adjuk a bélhez a sajtos keveréket.
Töltsük a keveréket a kivájt burgonyába, és hintsük meg a maradék sajttal. A megtöltött burgonyákat tegyük vissza a tepsibe, és süssük még kb. 15 percig, illetve amíg a sajt meg nem olvad.
Tipp:
A lisztes fajtájú burgonyáknak különösen magas a keményítőtartalma. Sütés közben a keményítő a körülötte lévő sejtekből magába szívja a vizet. Ettől a burgonya laza lesz és száraz, ezért remek párost alkot a savanykás ízű tejföllel.
A recept tápértéke:
Adagonként: 300 kcal (1251 kJ), 12 g fehérje, 14 g zsír, 31 g szénhidrát