Héjában sült töltött burgonya recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 95 perc
Megnézték: |
A héjában sült burgonya ideális kímélő étel. A tölteléket pácolt gombából és cukkiniből készítjük, de kipróbálhatjuk sült fokhagymával ízesített paradicsommal is.
- 4 db közepes méretű sütni való burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 22.5 dkg kis fehér kalapú csiperke, a tönkje nélkül
- 1 db nagy, felszeletelt cukkini
- 1 kiskanál vörösborecet
- 1 kiskanál dijoni mustár
- 4 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
- bors ízlés szerint
Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). A burgonyákat átszúrjuk egy kis fémnyárssal. (A fémnyársa hőt egyenesen a burgonya belsejébe vezeti, ezért az gyorsabban átsül.) A sütőlapra tesszük, és körülbelül 1 óra 15 percig sütjük.
Miután a burgonyát a sütőbe tettük, elkészítjük a tölteléket, hogy legyen ideje összeérni. Felmelegítünk egy nagy, bordás grillserpenyőt, belecsurgatjuk az olaj felét, beledobjuk a felszeletelt gombát és cukkinit, majd 10–15 percig sütjük, amíg megpuhulnak, itt-ott már megpirulnak, és levet eresztenek.
Áttesszük a zöldségeket egy tálba a lével együtt, majd hozzáadjuk a maradék olajat, az ecetet és a mustárt. Ízlés szerint megborsozzuk, az egészet jól összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg a burgonya puhára sül.
A burgonyákat felhasítjuk, majd óvatosan, nehogy kettétörjenek, kitágítjuk a rést. A petrezselymet a pácolt zöldségekhez keverjük, és megtöltjük a sült krumplikat. Azonnal tálaljuk.
Tipp:
Fokhagymás-koktélparadicsomos töltelék: Egy egész fej fokhagymáról levágjuk a vastag szárát, majd fóliába csomagoljuk. A burgonyával együtt a sütőbe tesszük, és 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd a gerezdek pépes belsejét egy tálba nyomkodjuk. 1 evőkanálnyi olívaolajjal együtt hozzáadunk egy csokor összetépkedett bazsalikomlevelet, és ízlés szerint megborsozzuk. Beleforgatunk 45 dkg negyedekre vágott koktélparadicsomot. A grillsütőt mérsékelt hőfokon előmelegítjük. Kikanalazzuk a burgonya belsejét, amit villával durvára törünk. A fűszeres paradicsomhoz adjuk, összedolgozzuk, és a burgonyába töltjük. Rászórunk 1 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán sajtot, és grillsütőben megpirítjuk.
Miért egészséges?
A burgonya kiváló C-vitamin forrás, ha héjában sütve készítjük el.
A recept tápértéke:
Energia 252 kcal, zsír 6,5 dkg (ebből telített 1 g), fehérje 7 g, szénhidrát 44 g, nátrium 35 mg (só 0,09 g), élelmi rost 4 g., Jó káliumforrás (1216 mg)