Hideg csirke zöldfűszeres mártásban recept

Hideg csirke zöldfűszeres mártásban

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
1351

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sima, krémes mártás kiemeli a borban főtt csirkehús zamatát. Ideális vendégváró fogás.

4 személyre

  • 4 db kicsontozott csirkemell bőr nélkül, kb. 125 g/db
  • 1 db citrom
  • 1 db babérlevél összemorzsolva vagy 1 csomóba kötött ízesítő zöldség (bouquet garni)
  • 1 kávéskanál egész fekete bors
  • 100 ml száraz fehérbor vagy 75 ml száraz sherry
  • 4 kávéskanál összevágott friss vegyes fűszernövény (bazsalikom, turbolya, kapor, szurokfű és petrezselyem)
  • 4 kávéskanál napon szárított paradicsomból készített krém
  • 225 g sovány joghurt só fekete bors
  • só, fekete bors

A díszítéshez:

  • néhány szál friss turbulya

A tálaláshoz:

  • vegyes salátalevelek és retek

Elkészítés

Helyezzük el a csirkemellet egy rétegben egy nagy lábasban vagy tűzálló edényben. Vágjunk le két karikát a citromból, és adjuk a csirkéhez a babérlevéllel (a csomóba kötött zöldségekkel), a borsszemekkel és a borral vagy a sherryvel együtt.

Öntsünk rá annyi vizet, hogy a csirkét ellepje, fedjük be, és forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot, és főzzük a csirkét csendesen 20-25 percig, amíg megpuhul, és tiszta levet ereszt, amikor a legvastagabb részén késsel megszúrjuk.

A mártás elkészítéséhez keverjük össze a fűszernövényeket,a paradicsomkrémet és a joghurtot. Facsarjuk ki a maradék citrom felét, és adjuk apránként a mártáshoz, amíg elérjük a kívánt pikáns ízt és a megfelelő sűrűséget. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hűtsük be, amíg szükség nem lesz rá.

Vegyük ki a csirkét a főzőfolyadékból, itassuk szárazra, és hagyjuk hűlni 15-20 percig, majd tegyük hűtőszekrénybe, ha nem tálaljuk azonnal.

Tálaláskor vágjuk a hideg csirkemellet csíkokra, és rendezzük el a vegyes salátán. Merjük rá a mártást, díszítsük turbolyalevelekkel, és kínáljuk.

Tipp:

Tipp: Tegyük félre a leszűrt főzőfolyadékot - egy másik alkalommal alaplének használhatjuk. Hagyjuk kihűlni, majd szedjük le róla a zsírt, és hűtsük be. A hűtőben két napig, a mélyhűtőben három hónapig eláll.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként,
Energia 1008 kJ (240 kcal), Szénhidrát 3 g, Fehérje 32 g, Zsír 9 g (ebből telített zsír 4 g)


Hideg csirke zöldfűszeres mártásban

Hideg csirke zöldfűszeres mártásban

A sima, krémes mártás kiemeli a borban főtt csirkehús zamatát. Ideális vendégváró fogás.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés