Hideg póréhagymaleves avokádóval recept

Hideg póréhagymaleves avokádóval
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1255

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ebben az üdítő levesben a koriander és a limonellalé még jobban kiemeli az avokádó finom ízét. Egyszerű és mégis érdekes első fogása lehet egy könnyű nyári ebédnek vagy vendégváró vacsorának. Az avokádót ne tegyük bele túl hamar, mert nemcsak enyhén elszíneződik, hanem veszít is az ízéből és a természetes frissességéből.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 45 dkg póréhagyma hosszában elfelezve és vékonyra felszeletelve
  • 1 nagy érett avokádó
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1.2 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 evőkanál limonellalé
  • 2 evőkanál friss korianderzöld felaprítva
  • 7.5 dl zöldség- vagy csirkealaplé mélyhűtött vagy leves- kockából

A díszítéshez

  • 10 db jégkocka (elhagyható)
  • limonellakarikák
  • néhány szál friss korianderzöld

Elkészítés

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a póréhagymát és a fokhagymát, majd gyakori kevergetés közben 10 percig fonnyasztjuk, vagy amíg a póréhagyma kissé megpuhul, de még nem pirul meg. Felöntjük az alaplével, majd felforraljuk. Lefedjük, mérsékeljük a hőfokot, és csendesen főzzük, amíg a póréhagyma megpuhul (10 perc).

Levesszük a levest a tűzhelyről, megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd turmixgépben vagy konyhai robotgépben simára keverjük. Botmixerrel a lábasban is pürésíthetjük. Levesestálba öntjük, azután megvárjuk, amíg kihűl, végül a hűtőszekrénybe tesszük.

Közvetlenül a leves tálalása előtt előkészítjük az avokádót. Félbevágjuk, a magját eltávolítjuk. Kikanalazzuk a húsát a héjából, és áttörjük egy finom lyukú, rozsdamentes acél- vagy műanyag szitán. Az avokádót turmix- vagy robotgépben is pürésíthetjük, miután hozzáadtunk egy keveset a behűtött levesből, hogy a püré hígabb és teljesen sima legyen.

Az avokádópürét a limonellalével, a joghurttal és a korianderrel együtt a levesbe keverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd 4 tálkába merjük. Mindegyikbe 2-3 jégkockát teszünk (ez el is hagyható), majd limonella- karikákkal és friss korianderzölddel díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Ez az étel melegen is nagyon finom. Ilyenkor a levest az avokádóval pépesítjük, és joghurt helyett tejszínt adunk hozzá. • Mexikói jellegű leveshez a póréhagymán kívül még 1-2 kimagozott és apróra vágott friss, zöld húsú csilipaprikát is adunk. • Az egyszerű, főzés nélküli avokádóleveshez 2 avokádót 4,5 dl zöldségalaplével összeturmixolunk, hozzáadjuk a joghurtot és a limonellalét, majd tetszés szerint ízesítjük. • A klasszikus krumplileveshez az alaplé mennyiségét 1 literre növeljük, és a póréhagymával együtt 2 megtisztított és felkarikázott burgonyát is megfőzünk. Ebben az esetben az avokádót, a limonellalét és a korianderzöldet elhagyjuk, és a levest apróra vágott, friss metélőhagymával tálaljuk.

Miért egészséges?

• Egy fél avokádó elfogyasztásával biztosíthatjuk a javasolt napi B6-vitamin-bevitel egynegyedét, valamint kellő mennyiségű E-vitaminhoz és káliumhoz is juthatunk. Az avokádóban található egyéb anyagok hasznosak a bőr számára. • A póréhagyma hasznos mennyiségű folsavat tartalmaz, amely fontos a magzat vérsejtjeinek képződéséhez és idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 170 kcal (709 kJ), fehérje 5 g, zsír 14 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 7 g, (ebből cukor 5 g), rost 4 g, B6-, C-, E-vitamin, kálium, A-, B1-vitamin, folsav


Hideg póréhagymaleves avokádóval recepthez kapcsolódó receptek

Hideg póréhagymaleves avokádóval

Hideg póréhagymaleves avokádóval

Ebben az üdítő levesben a koriander és a limonellalé még jobban kiemeli az avokádó finom ízét. Egyszerű és mégis érdekes első fogása lehet egy könnyű nyári ebédnek vagy vendégváró vacsorának. Az avokádót ne tegyük bele túl hamar,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Hideg póréhagymaleves avokádóval recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. június 04.
Nagyon tetszik ez a recept,a koriandert imádom.Mentem is a kedvencekhez.