Hímes mézesek húsvétra recept

Hímes mézesek húsvétra
5 7

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

130 perc

Megnézték:
1650

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Húsvéti előzetesként virágvasárnap Erika lányom és két unokám meglepett egy tál gyönyörűséges, hímes mézessel. Sikerét nem csak a saját ügyességüknek, hanem Nelly oldalának is köszönhetik. Ilyen hímes mintához a kétkezi munkán kívül elengedhetetlen, nélkülözhetetlen a kitűnő díszítőanyag, aminek precízen feltüntetett összetétele valóban ezt a végeredményt produkálja. Remélem, még sokakat inspirál ez a kreatív, giccsmentes oldal. Megosztom Veletek, hátha még jut időtök az elkészítéséhez. A siker garantált!

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 0.5 csomag Kotányi mézes fűszerkeverék
  • 50 dkg liszt (20+25+5 dkg)
  • 2 kissé púpozott teáskanálnyi szódabikarbóna

A díszítéshez:

  • 40 gr tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor (18 +2 dkg)
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanálnyi ecet

Elkészítés

A tésztához való mézet, vajat, cukrot összeolvasztjuk, kislángon a cukor olvadásáig kevergetjük. Kb. 40 fokosra hűtjük, s még melegen, gépi habverővel belekeverjük az egész tojásokat, 1 sárgáját (a fehérjét félretesszük) és a fűszert. Cseréljük le dagasztóspirálra a habverőt, amit rögtön mossunk el. 20 dkg lisztet és a szódabónát elegyítjük, a tojásos masszához keverjük, és apránként még kb. 25 dkg lisztet adunk hozzá. Kevés ideig dagasztjuk a keverő spirállal. Jól formálható, nem ragadós tésztát kell kapnunk.

Ezután kiemeljük a gépből, deszkán, kézzel könnyedén simára gyúrjuk. A jó tészta sima, egyenletes, fénylő lesz. Belisztezzük a deszkát, a tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk és tojás, virág, nyuszi stb. formákra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikben tágasan elhelyezzük, 165-170 fokos hőben pár perc alatt aranyszínűre sütjük. Domborúra megemelkedik a tésztánk teteje. A sütőpapírt többször felhasználhatjuk.

A díszítéshez 40 grammot lemérünk a tojásfehérjéből, hozzáadjuk a 18 dkg porcukrot, keményítőt, cseppenként az ecetet, közben közepes fordulaton a habverővel addig verjük, amíg sűrű, cseppmentes állagú lesz. Ha nem hajlandó elérni ezt az állapotot, adjuk még hozzá a maradék porcukrot. Az ecet fényessé teszi a mázat, stabilizálja a fehérjét, baktériumölő is. Könnyebb dolgozni vele, mivel a máz hosszabb ideig megőrzi állagát. A gombostűfejnyi nyílással ellátott nylon zacskóba vagy habzsákba kisebb adagokat tegyünk.

Élmény dús, jó munkát, vidám tavaszt kívánunk minden olvasónak! A Hímes mézeseket Dérné Veresegyházy Erika (Tass) készítette. Fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Hímes mézesek húsvétra recepthez kapcsolódó receptek

Hímes mézesek húsvétra

Hímes mézesek húsvétra

Húsvéti előzetesként virágvasárnap Erika lányom és két unokám meglepett egy tál gyönyörűséges, hímes mézessel. Sikerét nem csak a saját ügyességüknek, hanem Nelly oldalának is köszönhetik. Ilyen hímes mintához a kétkezi munkán…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Hímes mézesek húsvétra recepthez

thumb
ibi1950 - 2012. április 02.
Kedves Márti! Az alma nem esik messze a fájától!! Gratulálok a lányoknak, igen kreatív munkát végeztek!! Az mindegy, hogy süteményt, salátát, vagy húsos ételt készítünk a kreativítás mindegyiknél kitűnik. Nálatok nincs belőle hiány. Még egyszer sok sikert kívánok Nektek, amint lesz időm, írok. Puszi Ibolya
thumb
vajdamarta - 2012. április 02.
Az eredetit és még sok-sok hímes mézest a mindenkilapja.hu oldalon Nelly neve alatt találjátok.