Hímes mézesek húsvétra

Hímes mézesek húsvétra

Húsvéti előzetesként virágvasárnap Erika lányom és két unokám meglepett egy tál gyönyörűséges, hímes mézessel. Sikerét nem csak a saját ügyességüknek, hanem Nelly oldalának is köszönhetik. Ilyen hímes mintához a kétkezi munkán kívül elengedhetetlen, nélkülözhetetlen a kitűnő díszítőanyag, aminek precízen feltüntetett összetétele valóban ezt a végeredményt produkálja. Remélem, még sokakat inspirál ez a kreatív, giccsmentes oldal. Megosztom Veletek, hátha még jut időtök az elkészítéséhez. A siker garantált!

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 0.5 csomag Kotányi mézes fűszerkeverék
  • 50 dkg liszt (20+25+5 dkg)
  • 2 kissé púpozott teáskanálnyi szódabikarbóna

A díszítéshez:

  • 40 gr tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor (18 +2 dkg)
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanálnyi ecet
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához való mézet, vajat, cukrot összeolvasztjuk, kislángon a cukor olvadásáig kevergetjük. Kb. 40 fokosra hűtjük, s még melegen, gépi habverővel belekeverjük az egész tojásokat, 1 sárgáját (a fehérjét félretesszük) és a fűszert. Cseréljük le dagasztóspirálra a habverőt, amit rögtön mossunk el. 20 dkg lisztet és a szódabónát elegyítjük, a tojásos masszához keverjük, és apránként még kb. 25 dkg lisztet adunk hozzá. Kevés ideig dagasztjuk a keverő spirállal. Jól formálható, nem ragadós tésztát kell kapnunk.

Ezután kiemeljük a gépből, deszkán, kézzel könnyedén simára gyúrjuk. A jó tészta sima, egyenletes, fénylő lesz. Belisztezzük a deszkát, a tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk és tojás, virág, nyuszi stb. formákra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikben tágasan elhelyezzük, 165-170 fokos hőben pár perc alatt aranyszínűre sütjük. Domborúra megemelkedik a tésztánk teteje. A sütőpapírt többször felhasználhatjuk.

A díszítéshez 40 grammot lemérünk a tojásfehérjéből, hozzáadjuk a 18 dkg porcukrot, keményítőt, cseppenként az ecetet, közben közepes fordulaton a habverővel addig verjük, amíg sűrű, cseppmentes állagú lesz. Ha nem hajlandó elérni ezt az állapotot, adjuk még hozzá a maradék porcukrot. Az ecet fényessé teszi a mázat, stabilizálja a fehérjét, baktériumölő is. Könnyebb dolgozni vele, mivel a máz hosszabb ideig megőrzi állagát. A gombostűfejnyi nyílással ellátott nylon zacskóba vagy habzsákba kisebb adagokat tegyünk.

Élmény dús, jó munkát, vidám tavaszt kívánunk minden olvasónak! A Hímes mézeseket Dérné Veresegyházy Erika (Tass) készítette. Fényképezte: Nyersné Vajda Márta