Hogyan válasszunk főzőlapot? recept

Hogyan válasszunk főzőlapot?

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

10 perc

Megnézték:
233

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A főzőlapok tekintetében mára a kínálat olyan mértékben nőt, hogy érdemes a kiválasztás előtt jó néhány kérdést tisztázni.

A főzőlap kiválasztásánál a fő kritérium a méret! 

Itt a méret a lényeg! Mivel a főzőlapok beépíthetőek az elsődleges szempont, hogy elférjen és jól illeszkedjen a konyhába. Tehát célszerű előre tervezni, és milliméterre pontosan lemérni a helyét. A szélességén kívül a mélység és a magasság is fontos, és érdemes figyelembe venni, akarunk e alá sütőt, mert egyes típusoknál alá nem lehet sütőt tenni. A méret tényezőnél szempont lehet mennyi főzőzónára van szükségünk. A főzőlapokon 1-6 zóna található, ez persze függ a szélességtől, illetve fontos, hogy mennyire van szükség. A bővíthetőség kérdésköre is érdekes lehet, mert ha úgy alakul, hogy nagyobb társaságra kell főzni, nem mindegy hogy két vagy 4 fazékban lehet egyszerre a konyhai folyamatokat végezni. A főzőlapok általában 60 cm szélesek, de vannak nagyobb 70 vagy 90 cm-es modellek is

Típusok

A gáz főzőlapok igen kedveltek, sokan szeretik, ismerik, hiszen a nagyanyáink is ezen főzzek. Üzemeltetése olcsóbb, mint az árammal működő modellekké. A hőadás azonnali és a hőmérsékletszabolyázos is finomabb. Gyorsan felfűtenek, és hamar ki is hűlnek, nem érzékenyek az edények alján lévő egyenetlenségekre. Hátrány lehet a gázos főzőlapok esetében a beszerelés, hiszen nehezebb lehet a gázt bevezetni a konyhába, illetve használat során égéstermék keletkezik, amit el kell vezetni, és a tisztítása is kicsit macerás.

Az elektromos főzőlapok biztonságosabbak, működésükkor nem keletkezik égéstermék, nem kell gázszivárgástól tartani, és a lakásban bárhol elhelyezhető. A mostani készülékeket már felszerelték maradékhő kijelzővel illetve gyerekzárral is.

A kerámia főzőlapok előnye, a sík üvegfelületben rejlik. Szépen belesimul a környezetébe, egyszerű a tisztítása, a teljesítménye pedig független a gáz minőségétől. Azonban hátrányai is vannak a gázkészülékekhez képest: lassabban melegszik fel, nehezebb szabályozni, illetve az áram is drágább, mint a gáz. A felület szépsége és milyenségéből adódóan pedig ügyelnünk kell rá, mikét helyezzük el rajta az edényeket, mert csúnyán összekarcolódik.

Az indukciós főzőlapok ötvözik a gáz és a kerámia lapok minden előnyét, igazából felül is múlják. A bennük rejlő indukciós tekercs közvetlenül az edénybe fejleszti a hőt, anélkül, hogy a főzőlap átmelegedni, így pontosan ott koncentrálódik, ahol a leginkább kell. Teljesítményük egyébként széles skálán mozog 50-2800 watt között van. Szabályozása villámgyors és precíz. Nem forrósodik fel, így biztonságos és a tisztítása is kényelmes. Tehát egyesíti magában a gáz főzőlapok gyorsaságát az elektromos lapok kényelmi funkcióival. Energiatakarékossága kiemelkedő, hiszen a 80%-át képes melegítésre fordítani, szemben a gáz 30%-ával, így időt is spórol nekünk.

Egy példa:

2 liter víz felforralásának ideje (15°-ról 90°-ra):

Kerámia főzőlap: 9 perc 54 másodperc
Gáz főzőlap: 7 perc 01 másodperc
Indukciós főzőlap (Power Boost funkcióval): 3 perc 39 másodperc

Hátránya lehet, hogy nem minden edényt tudunk rajta használni, csak a "mágnesezhetők". A klasszikus lábasok például megfelelnek, viszont a rozsdamentes acélból készültek nem használhatóak. Ahhoz, hogy megállapítsuk, melyik edényünk felel meg, egy egyszerű mágnes teszt csináljunk: bármilyen hűtőmágnest tegyünk az edényre, ha rátapad, akkor az edény használható indukciós főzőlapon. 

Léteznek kombinált főzőlapok, például a  félindukciós főzőlapokon megtalálható a hagyományos kerámialapos és az indukciós főzőzóna is, ami mindkettő előnyeit ötvözi. A flexindukciós főzőlap annyiban különbözik a sima indukcióstól, hogy sokkal rugalmasabban kezeli az edényméretet és edényformát. Lényegében a főzőlapon akárhova lehet rakni az edényt, és lehet akár kerek, akár szögletes, kicsi vagy nagy.

Hogyan válasszunk főzőlapot?

Hogyan válasszunk főzőlapot?

A főzőlapok tekintetében mára a kínálat olyan mértékben nőt, hogy érdemes a kiválasztás előtt jó néhány kérdést tisztázni.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés