Hortobágyi húsos palacsinta recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Már rég nem készítettem, de mostanság újra felkapott lett, és újra terítékre került.
- 400 gr borjú apróhús
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál enyhén csípős pirospaprika
- só
- 1 dl tejföl
A palacsintához:
- 3 dl tej
- 2 db tojás
- só, bors
- 150 gr finomliszt
- 2 evőkanál olaj
- 6 szál metélőhagyma (snidling)
Elkészítés
A húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Olajban megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk , pörköltet készítünk.
Közben a palacsintákhoz elhabarjuk a tejben a tojásokat, 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, simára keverjük, lefedjük, és fél órát pihentetjük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük és 8 vastagabb vagy 12 vékony (személyenként 2) palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk vagy aprítóba felaprítjuk, vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összekötjük metélőhagymával. Így kapjuk meg a batyu formát, és tálba sorakoztatjuk. A maradék tejfölös-paprikás mártást a palacsinta köré öntjük.