Húsos rakott karfiol

Húsos rakott karfiol

A karfiol olcsó, magas C-vitamin-tartalmú és ásványi sókban gazdag zöldség. A vegetáriánusok étrendjében gyakran szerepel húspótlóként, de egy kis darált hússal kiegészítve bármelyik fehérjeimádó család szívesen fogyasztja.

4 személyre

  • 30 dkg darált marhahús
  • 1 db kis fej hagyma
  • 30 dkg mirelit vagy friss karfiol apró rózsáira szedve
  • kevés vaj a sütőforma kenéséhez
  • 4 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa a tepsi szórásához
  • bors
  • pirospaprika
  • 2 evőkanál rizs párolva
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
  • 1 kávéskanál kömény
  • késhegynyi őrölt babérlevél
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A karfiolt sós vízben közepesre főzzük, pároljuk. Én mirelitet használtam. Leszűrtem és félretettem. A vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, és rátesszük a húst, majd fűszerezzük. Ha jól lepirult tesszük bele a fűszerpaprikát. Borral felöntjük és hagyjuk amíg szépen megpuhul a ragunk.

A rizs megpároljuk és a raguhoz adjuk.

Nem tévedés együtt főzzük rövid ideig, hogy magába szívja a finom ízeket. A petrezselymet is hozzákeverjük lazán.

Egy négyszögletes sütőformát kivajazunk, morzsával megszórjuk. A fele karfiol elterítjük az aljába, majd a ragut ráhalmozzuk, és eligazítjuk. A másik fele karfiollal befedjük.

A tejfölt kevés sóval, 1 tojással villával összekeverjük, majd a karfiolra öntjük. A mozzarellát lereszeljük és a tetejére halmozzuk. 200 fokos sütőbe tesszük, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.