Húsos tekercs recept

Húsos tekercs
0.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

95 perc

Megnézték:
4166

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A húsos tekercs ideális csemege piknikezéshez, kiránduláshoz. A tésztát előző nap is megsüthetjük: alufóliába csomagoljuk, és másnap megtöltjük. Kelt tésztával, illetve a receptben szereplő túrós-olajos tésztával egyaránt kiváló (ez utóbbi sokkal gyorsabban elkészül).

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 25 dkg liszt, egy kevés a nyújtáshoz
  • 1 db tojás
  • 0.5 kiskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg sovány túró
  • 4 evőkanál olaj

A töltelékhez:

  • 1 db zsemle
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál repceolaj
  • 15 dkg sovány húsos szalonna (bacon)
  • 40 dkg darált hús vegyesen
  • 1 kiskanál morzsolt bazsalikom
  • 1 csipet cayenne-i bors
  • 20 dkg csíkokra vágott marinált paradicsompaprika
  • 1 db tojássárgája
  • 1 kiskanál morzsolt oregánó
  • 1 kiskanál morzsolt kakukkfű
  • 2 evőkanál tej a kenéshez
  • fekete bors, só

Elkészítés

A túrót, a lisztet, a sütőport, a sót, a tojást és az olajat egy tálban kézi mixer dagasztókarjával sima tésztává gyúrjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük.

A töltelékhez a zsemlét bő vízben beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra kockázzuk, illetve durvára daraboljuk. A szalonnát, miután a bőrét eltávolítottuk, felaprítjuk.

Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és kicsit megpirítjuk rajta a szalonnát. Hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, és üvegesre pároljuk. A serpenyő tartalmát egy tálba borítjuk, félrerakjuk, és rövid ideig hűlni hagyjuk.

A beáztatott, kinyomkodott zsemlét darabokra tépkedjük, azutána darált hússal és a tojással a pirított hagymás-szalonnához adjuk. Jól elkeverjük. Zöldfűszerekkel, cayenne-i borssal, fekete borssal, sóval ízesítjük.

A munkalapot vékonyan belisztezzük, és a tésztát egy 35×40 centis téglalappá nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen ráterítjük, de a tőlünk távolabb eső szélére nem kenünk belőle. A marinált paprika-csíkokat lecsepegtetjük, és a töltelékre szórjuk.

Felhengergetjük a tekercset, a tepsibe fektetjük, és a tojássárgájával elkevert tejjel megkenjük. A tekercs két végét jól összenyomjuk.

Előmelegített sütőben 40–45 percig sütjük, azaz amíg a teteje aranybarnára pirul. Paradicsomszósszal és zöldsalátával kínáljuk.

Tipp:

A beáztatott zsemlét vagy kenyeret egyetlen lépésben rendkívül egyszerűen kinyomkodhatjuk és felapríthatjuk. A mosogató fölött préseljük a vizes péksüteményt két vágódeszka közé. A deszkákat először tartsuk függőlegesen, és szorítsuk össze jó erősen, majd egymáson ide-oda mozgatva őket passzírozzuk szét a zsemlét.


Húsos tekercs recepthez kapcsolódó receptek

Húsos tekercs

Húsos tekercs

A húsos tekercs ideális csemege piknikezéshez, kiránduláshoz. A tésztát előző nap is megsüthetjük: alufóliába csomagoljuk, és másnap megtöltjük. Kelt tésztával,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés