Húspástétom házilag - Creton recept
Beküldő: madocsa Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ez a húspástétom recept egy nagyon jó kiegészítője lehet a konyhádnak. Nem egy zsákbamacska mint egy párizsi, az van benne amit te teszel bele. Eredetileg ez egy francia - kanadai recept, ott creton-nak hívják (ejtsd kröton), de ha fahéj és szegfűszeg helyett kakukkfüvet és pirospaprikát használsz igazi magyaros ízvilága lesz.
- 0.5 kg darált sertéslapocka
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 evőkanál kacsazsír
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
- 0.5 mokkáskanálnyi őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanálnyi tengeri só
- 1 teáskanálnyi bors
- 2 dl alaplé
Elkészítés
A kacsazsíron pároljuk üvegesre a hagymát. A zsír felét helyettesíthetitek vajjal így finomabb lesz. Ha már majdnem kész a a hagyma, tegyétek rá az összeaprított fokhagymát is.
Tegyétek a megdinsztelt hagymára a finomra darált lapockát, és alaposan süssétek át, közben folyamatosan kevergessétek egy fakanállal, hogy ne piruljon meg, a húspástétomba nem való a kérgesre pirított hús.
Ha a hús alaposan átsült tegyétek hozzá a fűszereket, ha az eredeti receptet követitek akkor a szegfűszeget és fahájat, ha magyarosan szeretnétek akkor pirospaprikát és kakukkfüvet, sőt, egy kis Erős Pista is mehet bele, ha csípősen szeretitek.
Öntsétek fel az egészet az alaplével (jó zsíros tejjel helyettesíthetitek), és alacsony lángon fedő alatt kb. egy órát főzzétek. Ha az alaplé nagyon lefő, akkor pótoljátok, a végén egy sűrű-szósz szerű állagot kell kapjatok.
Ha kész, vegyétek le a tűzről, és hagyjátok lehűlni. Ha kihűlt botmixerrel addig tutymákoljátok, ameddig egy pépes kenhető massza nem lesz belőle. Tegyétek csatos üvegbe, vagy valamilyen zárható edénybe, közben folyamatosan ütögessétek az edény alját a tenyeretekhez, hogy ne maradjon benn levegő.
A tetejére öntsetek egy kis olvasztott zsírt, így elzárjátok a levegő útját, és így tovább eltartható lesz. Pirítóssal, friss kenyérrel, zöldségekkel nagyon finom vacsora vagy reggeli.
Jó étvágyat hozzá!